Mexikos president: Kommer inte betala för muren

Mexikos president Enrique Peña Nieto fördömer Donald Trumps beslut om att den omstridda gränsmuren mot landet ska börja byggas. – Jag har sagt det om och om igen: Mexiko kommer inte betala för någon mur. Vi tror inte på murar.

ANNONS
|

– Jag beklagar och fördömer beslutet av USA att fortsätta bygget av en mur, som under flera år har delat oss i stället för att ena oss, säger Peña Nieto i ett kort tv-sänt uttalande.

I dagsläget finns ett flertal murar och stängsel längs stora delar av gränsen mellan länderna, som är tänkta att stänga ute människor som försöker ta sig till USA på olaglig väg.

Trumps exekutiva order

Den nye amerikanske presidenten har nu beslutat att planeringen för att bygga en sammanhängande mur längs den 3200 kilometer långa gränsen ska påbörjas direkt.

Beslutet togs veckan innan Mexikos president, som Trump lovat ska få stå för notan för muren, planerar att besöka USA. Oppositionen i Mexiko uppmanar Peña Nieto att ställa in mötet med Trump i Washington – något han själv inte kommenterat.

ANNONS

Experter har uppskattat kostnaden för bygget till runt 200 miljarder kronor, skriver The Washington Post.

USA lägger ut pengar

Det amerikanska representanthusets talman Paul Ryan säger att USA kommer att lägga ut pengarna för att bygga muren, och sedan kräva tillbaka dem från Mexiko.

– Det finns många sätt vi kan göra detta på, säger han.

ANNONS