Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Rysslands president Vladimir Putin under deras gemensamma presskonferens i Sotji i Ryssland på fredagen.
Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Rysslands president Vladimir Putin under deras gemensamma presskonferens i Sotji i Ryssland på fredagen.

Merkel och Putin i samtal om Nord stream 2

Rysslands president Vladimir Putin tog på fredagen emot Tysklands förbundskansler Angela Merkel i sitt sommarresidens i Sotji. Det är det första längre mötet mellan de två världsledarna sedan Merkels Rysslandsresa i maj i fjol.

ANNONS
|

På dagordningen stod bland annat den planerade gasledningen Nord stream 2 som både kritiserats av Ukraina och hotats av sanktioner från USA. Merkel har tidigare ställt som krav för bygget att Ukraina får behålla sin roll som transitland för gasleveranser till EU.

- Vi kommer att fortsätta med gastransporter (via Ukraina) så länge det är ekonomiskt motiverat, sade Rysslands president Vladimir Putin under en presskonferens tillsammans med Tysklands förbundskansler Angela Merkel efter deras möte på fredagen.

ANNONS

Amerikanska sanktioner

I veckan gick en amerikansk regeringstjänsteman ut och sade att Washington oroade sig för projektet och att företag involverade i ryska gasledningsprojekt riskerade att drabbas av amerikanska sanktioner.

- Donald är inte bara den amerikanska presidenten, han är också en bra och tuff entreprenör, sade Putin på fredagen.

Ledarna diskuterade också USA:s val att lämna kärnenergiavtalet med Iran.

- Tyskland, Storbritannien, Frankrike och alla våra EU-kollegor stödjer avtalet och kommer att fortsätta göra det. Avtalet är inte perfekt men det är bättre än inget avtal. Det garanterar mer kontroll och mer säkerhet, sade Merkel.

Politisk fredsprocess i Syrien

Merkel och Putin lovade också att återuppta den politiska fredsprocessen i Syrien, där Ryssland har gått in militärt på den syriske presidenten Bashar al-Assads sida.

Merkels besök i Sotji i maj 2017 var hennes andra officiella resa till Svartahavspärlan. Vid det första besöket skickade Putin in sin labrador för att hälsa på Merkel, något som inte föll i god jord hos den hundrädda förbundskanslern.

ANNONS
TT-AFP-Reuters

ANNONS