Tysklands förbundskansler Angela Merkel, Frankrikes president Emmanuel Macron och Rysslands president Vladimir Puten på en gemensam presskonferens i Paris, december 2019.
Tysklands förbundskansler Angela Merkel, Frankrikes president Emmanuel Macron och Rysslands president Vladimir Puten på en gemensam presskonferens i Paris, december 2019. Bild: Charles Platiau

Merkel och Macron i samtal med Putin om Sputnik V

Frankrikes och Tysklands ledare, Emmanuel Macron och Angela Merkel, har samtalat med Rysslands president Vladimir Putin om att använda det ryska vaccinet Sputnik V i EU. Det uppger Kreml, samtidigt som EU kämpar med brist på vaccindoser.

ANNONS
|

De tre världsledarna ska på tisdagen ha diskuterat utsikterna för att det ryska vaccinet ska godkännas och registreras i Europa, leveransmöjligheter samt tänkbar samproduktion av vaccinet i EU, det meddelade Kremlin i ett uttalande, enligt The Guardian.

Den tyska regeringen har redan tidigare uttalat sig positivt till att använda Sputnik V, förutsatt att det godkänns av det europeiska läkemedelsverket EMA. Frågan har blivit allt hetare ju större problem EU fått med de avtalade vaccinleveranserna.

– Ett godkännande skulle göra det värt att överväga för Tyskland, har Angela Merkels talesperson Steffen Seibert sagt till tyska medier.

Frankrike mer skeptiskt

Frankrike, å andra sidan, har haft en kyligare inställning till det ryska vaccinet, och anklagat Ryssland för att vara mer motiverat av att vinna geopolitiskt inflytande än av medmänsklig välvilja. Vaccinet används för propaganda, snarare än solidaritet, hette det när Frankrikes utrikesminister Jean-Yves Le Drian intervjuades av France Info Radio.

ANNONS

Tyskland är inte ensamt om att ha visat intresse för det ryska vaccinet. Under tisdagen rapporterade österrikiska medier att landets kansler, Sebastian Kurz, förhandlar med Moskva om leverans av en miljon Sputnik V-doser till juni. Hälsominister Rudolf Anschober från miljöpartiet De gröna, säger enligt der Standard att ”alla möjligheter undersöks”.

– Klart är att att varje vaccin som sätts in i Österrike måste vara verksamt och säkert, säger Anschober, enligt tidningen.

LÄS MER:EU-experter ska utvärdera ryskt Sputnik-vaccin

EMA har inlett en rullande granskning av Sputnik V, ett första steg mot ett godkännande i Europa. Tidigt fanns det oro för vaccinets säkerhet, eftersom Ryssland började använda det innan storskaliga tester var genomförda. Senare har den ansedda tidskriften The Lancet publicerat studier som visar att vaccinet är säkert och hade en skyddseffekt på 90 procent.

ANNONS