Theresa May (till höger) lyssnar på Norges statsminister Erna Solberg (mitten) och Litauens hälsominister Aurelijus Veryga i Oslo.
Theresa May (till höger) lyssnar på Norges statsminister Erna Solberg (mitten) och Litauens hälsominister Aurelijus Veryga i Oslo.

May: Norrmännen får stanna efter brexit

Den brittiska och den norska regeringen har gjort upp om att garantera rättigheter till det andra landets medborgare, även om det blir ett brexit utan ett avtal med EU.

ANNONS
|

Theresa Mays uttalande görs i stortinget i Oslo sedan värdlandets statsminister Erna Solberg utfärdat ett löfte om att se till att rättigheterna för brittiska medborgare i Norge bevaras även om det blir en hård brexit utan avtal.

- Norge och Storbritannien kommer att ta fram ett omfattande avtal om medborgerliga rättigheter, sade Solberg.

- Vi kommer att behandla alla brittiska medborgare som bor i Norge i dag så att de har samma möjligheter som de hade tidigare även efter mars 2019, tillade hon.

ANNONS

Samma garanti

Theresa May tackade för denna garanti till brittiska medborgare.

- Och jag ger samma garanti till norska medborgare som bor i Storbritannien, tillade hon.

Hon tillägger att hon fortfarande hoppas på att få ett utträdesavtal med EU på plats.

- Men vad som än händer bekräftar vi att folk från EES-länder, norska medborgare, som bor i Storbritannien och har gjort ett livsval att vara i Storbritannien, ska kunna stanna i Storbritannien.

När Theresa May senare äntrade talarstolen i stortinget, inledde hon på svensk-norska:

- Tack ska du ha och goddag allesamman, sade hon.

Till tonerna av Abba

I talet, det första en brittisk premiärminister hållit inför Nordiska rådet, beskrev May de historiska banden mellan de brittiska öarna och Norden. Banden går nästan 1500 år tillbaka och syns inte bara i otaliga vikinganamn på städer och byar, skandinavisk design i brittiska hem och musik och litteratur.

ANNONS

- Vissa av oss kan till och med emellanåt dansa till tonerna av Abba, tillade hon, vilket bemöttes av höga skratt från åhörarna i salen.

Hon tillade att hon hoppas att det brittiska samarbetet med de nordiska länderna ska fortsätta fördjupas även efter brexit.

- Den 29 mars nästa år lämnar Storbritannien EU. Men vi kommer inte vända ryggen till världen och vi kommer absolut inte vända ryggen till den nordiska regionen, sade hon.

I en frågestund efter talet fick May frågan om det kan bli en andra brittisk folkomröstning om EU-medlemskapet. Det är inte aktuellt, förklarade hon.

- Det brittiska folket har röstat och de röstade för att lämna EU. För mig är det en fråga om politiskt förtroende och integritet att vi levererar på den omröstningen. Det är exakt vad vi kommer att göra. Det blir ingen andra folkomröstning, sade hon.

ANNONS
Oslo, TT:s utsände

ANNONS