Storbritanniens premiärminister Theresa May. Arkivbild.
Storbritanniens premiärminister Theresa May. Arkivbild.

May klarade av svår brexitomröstning

Premiärminister Theresa May vann den kritiska brexitomröstningen i det brittiska underhuset. Därmed ligger regeringens huvudsakliga plan för att lämna EU fast – tills vidare.

ANNONS
|

Det var när den EU-vänlige konservative parlamentarikern Dominic Grieve bestämt sig för att stödja regeringens linje som det potentiella upproret i Mays eget konservativa parti var avvärjt.

- Jag är beredd att ta till mig regeringens svårigheter och under omständigheterna acceptera det slags tillägg den vill ha, sade Grieve, till suckar från oppositionspartiet Labours ledamöter.

Ledamöterna i underhuset röstade om ett tillägg till den lag som ska ta Storbritannien ut ur EU i mars nästa år. Tillägget skulle ge parlamentet större inflytande över de olika stegen i utträdet än vad May har velat. I måndags röstades det igenom i överhuset och nu var det alltså underhusets tur att ta ställning till det, men det förkastades alltså.

ANNONS

Mays talesperson klargjorde i förväg att regeringen inte kan acceptera det föreslagna tillägget. Anledningen är att det skulle undergräva Storbritanniens möjligheter till att nå bästa tänkbara utträdesavtal.

Men ännu måste May få fler lagförslag om brexit igenom parlamentet, och hennes motståndare laddar för nya strider.

TT-Reuters

ANNONS