Labourledaren Jeremy Corbyn. Arkivbild.
Labourledaren Jeremy Corbyn. Arkivbild.

May hoppas på sommarflört med Labour

Ett par veckor har nu brittiska premiärministern Theresa May på sig att nå en uppgörelse med oppositionen, sedan hennes regering beslutat att låta underhuset rösta om brexit i början av juni. Källor inom Labour säger att partiet kommer att fälla förslaget om man inte nått en överenskommelse.

ANNONS
|

Lagförslaget om att genomföra Storbritanniens utträde ur EU kommer att läggas fram för omröstning i parlamentet under den första veckan i juni, meddelade regeringen i tisdags. Det kommer att ske oavsett om man nått en överenskommelse med oppositionen eller inte.

Beskedet kom efter ett möte mellan Theresa May och Labourledaren Jeremy Corbyn. Regeringen beskriver samtalen som goda och konstruktiva. Tongångarna från Labour är dock mer avvaktande. Partiet kräver fler eftergifter från 10 Downing Street och frågar sig samtidigt hur trovärdiga regeringens löften egentligen är när starka röster inom regerande Konservativa partiet motarbetar sin egen ledare.

ANNONS

Knepiga förhandlingar

Det var bland annat på grund av splittringen i de egna leden som May i början av april började förhandla med oppositionen, i hopp om att få majoritet för sin brexitplan. Storbritanniens regering och övriga EU enades i november 2018 om ett brittiskt utträdesavtal. Men May har misslyckats med att få stöd för avtalet i underhuset vid tre omröstningar.

Labour kommer att fortsätta rösta nej om man inte når en uppgörelse med regeringen före den nya omröstningen, säger källor inom partiet enligt BBC. Oppositionen insisterar bland annat på att Storbritannien ska behålla en nära handelsrelation med EU efter utträdet, vilket många av Mays ledamöter kraftigt motsätter sig. Labour vill också se garantier om att arbetares rättigheter inte urholkas efter brexit.

Svår balansgång

Partiet går en svår balansgång mellan sitt löfte om att stödja ett utträde och samtidigt försäkra att Storbritannien behåller starka band till EU. Både Labour och Konservativa partiet är pressade av det nybildade, djupt EU-kritiska Brexitpartiet – som leder opinionsmätningarna inför EU-valet den 23 maj. Partiet leds av den tidigare Ukip-frontfiguren Nigel Farage.

Regeringen har beskrivit det som mycket viktigt att en utträdesplan kan godkännas innan parlamentet går på sommarledighet i slutet av juli. Om man förlorar den kommande omröstningen kommer man inte göra ett femte försök, säger regeringskällor till BBC.

ANNONS

I så fall kan det bli aktuellt med ett avtalslöst utträde – något som EU-företrädare och många brittiska politiker helst av allt vill undvika.

TT

Fakta: Vad röstar man om?

Storbritannien behöver anta ett paket av lagar för att juridiskt kunna genomföra avtalet om utträde ur EU. Detta är ett krav som slagits fast i tidigare lagstiftning kring brexit från i fjol.

Den så kallade Withdrawal Agreement Bill läggs fram för omröstning i det brittiska underhuset någon gång under den vecka som inleds måndagen den 3 juni, enligt regeringens besked i tisdags.

Parlamentet kommer att kunna rösta igenom tillägg till lagen, vilket möjliggör för regeringen att uppfylla de löften man ger till Labour som en del av en eventuell uppgörelse med partiet.

Källa: BBC

ANNONS