Giacomo Zambetti på föreningslokalen till Maite, en förening som organiserat volontärer som hjälpt äldre i Bergamo under coronakrisen.
Giacomo Zambetti på föreningslokalen till Maite, en förening som organiserat volontärer som hjälpt äldre i Bergamo under coronakrisen. Bild: Adam Ihse/TT

Matteläraren Giacomo tog teatern till virusutsatta

I norditalienska Bergamo har våren varit svår för de äldre som varit helt isolerade i sina hem. Det fick föreningen Maite att anordna matutkörning och teaterförställningar som går att se från balkongen.
– Vi kände ett starkt behov av att hjälpa, säger Giacomo Zambetti till TT:s utsända.

ANNONS

Han är nedsjunken i en välsutten stol i föreningslokalen till Maite, en partiobunden förening som innan coronaviruset kom till staden arrangerade konserter och workshops.

– Främst var det kanske för att vi inte hade något annat att göra, säger Giacomo Zambetti.

Han är en av de många volontärer som under våren hjälpt gamla och immunnedsatta i Bergamo.

Det var via Maite som Superbergamo kom till, ett initiativ som går ut på att frivilliga hjälper riskgrupper att handla mat och utföra andra enklare ärenden. Liknande koncept har under coronakrisen blommat upp i allt från New York till Nyköping.

Stort behov

I Bergamo, en av de städer i Europa som drabbats hårdast av det nya coronaviruset, var behoven enorma.

ANNONS

– När smittan började spridas så blev de äldre helt isolerade, vi kände ett starkt behov av att hjälpa dem, säger Zambetti.

Och intresset att hjälpa visade sig också vara stort – på bara två timmar hade över 50 volontärer anmält sig.

Det dröjde inte länge innan liknande initiativ dök upp i andra delar av staden. I slutet av de tre månader som utegångsförbudet varade så fanns hela sju grupper som handlade mat åt äldre i staden.

– Jag ville inte att tiden under utegångsförbudet skulle vara bortkastad. Speciellt inte medan andra hade det så svårt.

Teater för ensamma

Zambetti arbetar i vanliga fall som mattelärare i grundskolan, men har inte kunnat gå till jobbet sedan i mars på grund av nedstängningen.

En annan grupp som suttit sysslolösa sedan coronaviruset började spridas är skådespelare och musiker. Det inspirerade Maite att styra upp en annan typ av frivilligarbete.

– Vi turnerar runt på stadens torg och har öppna föreställningar så att de som sitter inomhus kan se det från sina fönster och balkonger, så att de känner sig mindre ensamma. Det har blivit väldigt uppskattat, säger Zambetti med ett brett leende.

Öppnar pub

Nu när smittspridningen avtagit i norra Italien har stadens liv så sakteliga börjat återgå till det vanliga. I dagarna öppnar föreningen för första gången sedan i februari sin pub och sin kaféverksamhet.

ANNONS

Och det kan bli extra intressant just i år.

– Flera av de äldre vi hjälpt har sagt att de vill komma hit och tacka och se vad det är för ställe, säger Zambetti och sveper med blicken över rummet som är pyntat från golv till tak i affischer och flaggor.

– De kanske inte kommer att dricka öl men jag hoppas att de kommer att gilla det.

Ida Vanhainen/TT

Föreningen Maite, beläget i den gamla stadsdelen i Bergamo, slår strax upp portarna för sin pub och sin kaféverksamhet, något som glädjer Giacomo Zambetti.
Föreningen Maite, beläget i den gamla stadsdelen i Bergamo, slår strax upp portarna för sin pub och sin kaféverksamhet, något som glädjer Giacomo Zambetti. Bild: Adam Ihse/TT
I norditalienska Bergamo har 6 000 av stadens 150 000 invånare dött. Stadens äldre har sedan i början av mars varit mycket isolerade för att förhindra smittspridning.
I norditalienska Bergamo har 6 000 av stadens 150 000 invånare dött. Stadens äldre har sedan i början av mars varit mycket isolerade för att förhindra smittspridning. Bild: Adam Ihse/TT
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS