Massflykten från östra Aleppo - FN i krismöte

ANNONS
|

I flera dagar har regeringsstyrkorna ryckt fram mot östra Aleppo som kontrolleras av olika rebellgrupper, något som drivit hundratusentals på flykt.

FN kommer hålla krismöte på onsdagen för att hantera den allt mer allvarliga humanitära situationen i Aleppo, skriver CNN. Målet, enligt Jean-Marc Ayrault, Frankrikes utrikesminister, är att förhindra "den största massakern på civila sedan andra världskriget".

50 000 människor uppges vara på flykt och många ska enligt Syriska människorättsobservatoriet (SOHR) ha gripits och förhörts av regimen. Den syriska militären tillbakavisar uppgifterna och uppger att man endast kontrollerade de flyendes identiteter för att se om det finns terrorister bland dem.

ANNONS

Omkring 20000 har tagit sig till västra Aleppo, som kontrolleras av Assadregimen. 30000 har flytt till områden kontrollerade av kurdiska styrkor, som inte är allierade varken med rebellerna eller regimen.

Rysslands och USA:s inblandning

En gång landets kommersiella centrum har Aleppo de senaste åren blivit skådeplatsen för ett flerfrontskrig mellan regeringsstyrkor och diverse militanta rebellgrupper.

Den syriska regimens starkaste allierade är Ryssland som sedan september 2015 även har genomfört flygräder för att bistå presidenten Bashar al-Assad. Syriska regimen kontrollerar den västra delen av Aleppo men uppges nu ha tagit över en tredjedel av de områden som varit under rebellernas kontroll.

Ryssland har genomgående kallat alla rebellgrupper för terrorister, medan USA har beväpnat och stöttat vissa grupper i östra Aleppo.

45 döda i flygräd

Minst 45 människor – de flesta kvinnor och barn – har dödats i artilleribeskjutning mot östra Aleppo under onsdagen, enligt räddningsarbetare. I västra Aleppo har åtta personer, varav två barn, dödats i artilleribeskjutning från rebellsidan, enligt den statliga syriska nyhetsbyrån Sana.

Ryssland har distanserat sig från offensiven mot östra Aleppo och säger att man inte genomfört några flygräder sedan oktober.

GP har tidigare skrivit om den svåra situationen i Aleppo där hundratusentals människor levde i desperat behov av mat, vatten och bränsle i samband med att eldupphöret kollapsade. Nu uppges situationen ha förvärrats ytterligare.

ANNONS

På onsdagens krismöte ska man bland annat prata om hur man på bästa sätt ska få ut civila och leverera hjälp till de drabbade.

– Aleppos framtid är i händerna på regimen och Ryssland, och vi uppmanar regimen och Ryssland att upphöra med bombningarna och låta hjälpen passera, säger Storbritanniens FN-ambassadörMatthew Rycroft, enligt CNN.

ANNONS