Massdemonstrationer för katalansk självständighet

11 september är ett minnesvärt datum av många anledningar. En är att det är Kataloniens nationaldag. I Barcelona tågade hundratusentals för att fira nationaldagen och för att förespråka katalansk självständighet. - Vi bryr oss inte om vem som styr i Madrid, säger demonstranten Montse Pedra, till Reuters.

ANNONS
|

Självständighet är en het fråga i den spanska regionen Katalonien. På nationaldagenDiada Nacional de Catalunyaanordnades demonstrationer ifem städer runt om iKatalonien för att förespråka självständighet.Enligt Reuters uppger polisen att 540 000 människor deltog.

En av demonstranterna i Barcelona, 39-åriga Montse Pedra, berättar för Reuters att i Katalonien bryr man sig inte om vem som styr i landets huvudstad Madrid, den viktigaste politiska frågan är självständighet, även om man inte ärhoppfulla att, liksom Skottland, få chans att folkomrösta om frågan.

- Det kommer inte att hända här, så vi kommer bara att utropa självständighet själva, säger hon.

Flaggviftande, fotboll och firande

Nationaldagsfirandet inkluderade också fotbollsklubben Barcelona, som lade en krans med klubbens emblem vid ett monument över den katalanska ikonenRafael Casanova. Där fick klubbens president Josep Maria Bartomeu sällskap avAndrés Iniesta och målvakten Jordi Massip.

ANNONS

I det stora demonstrationståget sågs folk vifta den katalanska röd-blå-gula flaggan och demonstrationsramsor varvades med folkets glädje och firande av nationaldagen. NationaldagenDiada Nacional de Catalunya utmärker datumet 11 september 1714 när Barcelona föll till spanska och franska styrkor i spanska tronföljdskriget. Nationaldagen firas officiellt sedan 1980 och växer för varje år. Året demonstrationer är en stark manifestation för att efterfråga en nationell omröstning om självständighet, något som den spanska regeringen motsatt sig.

ANNONS