Rysslandsforskaren Martin Kragh.
Rysslandsforskaren Martin Kragh. Bild: Simon Rehnström/SvD/TT

Martin Kragh: Putin hotar med kärnvapen

I natt inledde Ryssland en omfattande militär insats i Ukraina. Flera militära mål har angripits med flyganfall och det rapporteras om explosioner och rökpelare i flera av landets största städer.
– Europa befinner sig i en exceptionellt farlig situation, säger Martin Kragh chef för Rysslands- och Eurasienprogrammet vid Utrikespolitiska institutet.

ANNONS
|

Ordet överraskad räcker inte till för att förklara Martin Kraghs reaktioner efter att Ryssland i natt inlett en omfattande militär insats i Ukraina.

– Det här var det värsta tänkbara scenario som man kan föreställa sig. Vi var alla medvetna om farorna, men det här var hela tiden det allra värsta av de scenarion som kunde ske.

Explosioner i flera städer

Ukrainas utrikesminister uppger under natten att flera städer utsatts för ett anfall och under den tidiga torsdagsmorgonen rapporteras det om att explosioner hörts i flera ryska städer. Bland annat har Kiev utsatts för missilanfall enligt uppgifter från ukrainska inrikesministeriet.

– Nu när det sker är det ofattbart att se det hända. Putins krig saknar all rationalitet, all legitimitet, det finns bara naken aggression. Och Europa befinner sig i en exceptionellt farlig situation. Ryssland är en kärnvapenstat och Putin har hotat och låtit antyda att allt militärt stöd till Ukraina kan bemötas med kärnvapen från rysk sida. Han säger sig försvara Ryssland mot nazism, han säger sig försvara Rysslands traditionella värderingar. Det här är en man som befinner sig i sin egen bubbla, sin egen kokong. Det är uppenbart att han förlorat kontakt med verkligheten, säger Martin Kragh.

ANNONS

LÄS MER:Analys: Putins order är början på ett utvidgat krig i Ukraina

LÄS MER:Ryssland attackerar Ukraina

Vad kommer att hända nu?

– Ryssland kommer oåterkalleligt att ha förvandlat det ukrainska folket till sin fiende. Hundratals, kanske tusentals människor kommer att dö i onödan. Internationellt kommer Ryssland att isoleras. Sanktionerna kommer att eskaleras de närmaste 24 timmarna och Putin kommer att fortsätta gräva sig djupare ner i sin grop.

Gör sanktioner någon skillnad?

– Putin har övertygat sig om att han är på en ideologisk mission att restaurera Rysslands militära storhet. Vilka sanktioner som kan avskräcka honom går i nuläget inte att spekulera i. Han är inte en person som agerar efter principer som kan kallas rationella längre.

Putin hotar alltså med kärnvapen om väst försvarar Ukraina militärt?

– Han har uttalat ett hot om att i händelse att västsamfundet ska samla sig för militärt stöd för Ukraina ska Ryssland använda alla till buds stående medel. Även om han inte använder ordet kärnvapen får vi utgå från att det ingår. Han säger att Ryssland är beredda att använda vapen som aldrig tidigare använts. Han kan enbart syfta på kärnvapen.

ANNONS