Mångmiljonstadens drastiska åtgärd – efter nya mutationen

Vietnam klarade länge att hålla coronasmittan på låga nivåer. Men när en ny mutation upptäckts i landet planerar myndigheter att masstesta Ho Chi Minh-stadens 13 miljoner invånare. Någon som beräknas ta drygt fyra månader med rådande testkapacitet.

ANNONS
|

Vietnam klarade sig relativt bra från coronaviruset under förra året, och landet har i förhållande till sin befolkningsmängd, omkring 98 miljoner, drabbats mycket lindrigt av pandemin enligt den officiella statistiken.

Men nu kämpar landet mot en allt snabbare smittspridning. Sedan slutet av april har närmare 3 600 personer smittats i landet, vilket är över hälften av det sammanlagda antalet fall under pandemin. Samtidigt har endast runt en procent av befolkningen vaccinerats.

LÄS MER:Ny virusvariant upptäckt i Vietnam

I lördags meddelade Vietnams hälsominister Nguyen Thanh Long att en ny coronavirusvariant, en kombination av de varianter som först upptäcktes i Indien och Storbritannien, har påträffats i landet.

"Den nya varianten är mycket farlig", sa Nguyen Thanh Long.

ANNONS

Hela befolkningen ska testas

Nu är planen att testa Ho Chi Minh-stadens samtliga 13 miljoner invånare, rapporterar BBC. Men det lär ta tid – med en testkapacitet på 100 000 om dagen kommer det ta drygt fyra månader.

Bland annat ska klustersmitta ha kopplats till en religiös församling i staden.

LÄS MER:Hundar luktar till sig covid – på mindre än en sekund

Man har även infört nya restriktioner, med start 31 maj och 15 dagar framåt. Butiker och restauranger tvingas hålla stängt, och religiösa sammankomster är förbjudna.

Max tio personer tillåts vid allmänna sammankomster, även om myndigheterna enligt The Guardian överväger att sänka gränser till fem personer.

Drygt 6 850 konstaterade fall har registrerats sedan virusutbrottet i fjol. Endast 47 dödsfall har registrerats.

ANNONS