Nej till rasism! Mot antisemitism! står det på plakaten vid en demonstration mot antisemitism i Paris i november förra året. Arkivbild.
Nej till rasism! Mot antisemitism! står det på plakaten vid en demonstration mot antisemitism i Paris i november förra året. Arkivbild. Bild: Christophe Ena/AP/TT

Mångdubbelt fler antisemitiska dåd i Frankrike

ANNONS

Antalet antisemitiska dåd i Frankrike har närapå fyrdubblats i spåren av kriget mellan Israel och Hamas, visar en ny rapport.

Enligt rapporten, som publicerats av den judiska paraplyorganisationen CRIF, registrerades totalt 1 676 dåd av denna typ under 2023 jämfört med 436 året innan.

Av siffrorna, samlats in från landets inrikesdepartement samt en underorganisation till CRIF, framgår att nära 60 procent av incidenterna innefattade fysiskt våld, verbala hot eller hotfulla gester.

Enligt CRIF har blodsutgjutelsen i Mellanöstern lett till en våg av antisemitiskt hat. Under de tre månader som följde efter att kriget bröt ut genom Hamas blodiga attack den 7 oktober skedde lika antisemitiska yttringar av olika slag som "under de tre föregående åren tillsammans", skriver man i rapporten.

ANNONS

Samtidigt varnar CRIF för att den verkliga siffran i själva verket kan vara högre eftersom statistiken endast bygger på anmälningar till polisen och andra myndigheter.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS