Många flygningar till och från Gatwick fick ställas in på grund av att drönare flugits i närheten av flygplatsen.
Många flygningar till och från Gatwick fick ställas in på grund av att drönare flugits i närheten av flygplatsen.

Man och kvinna gripna efter drönarkaoset

Ett medelålders par sitter gripna misstänkta för att vara inblandade i de drönarflygningar som lamslagit Londonflygplatsen Gatwick.

ANNONS
|

Gripandena skedde strax efter klockan 22 på fredagskvällen lokal tid, enligt ett pressmeddelande från polisen. Det rör sig om en 47-årig man och en 54-årig kvinna, enligt brittiska medier som också uppger att de två är ett par. De är misstänkta för luftfartsbrott.

"Våra utredningar fortsätter, och vår verksamhet vid flygplatsen fortsätter att bygga upp förmågan att upptäcka och hindra fortsatta intrång från drönare genom användandet av flera metoder", skriver polisen, som uppmanar allmänheten att hålla ögonen öppna efter personer som agerar på ett misstänkt sätt i området kring flygplatsen.

ANNONS

Enligt brittiska The Sun har den misstänkte mannen tidigare lagt upp en bild på sin fjärrstyrda helikopter på Facebook.

Det var i onsdags kväll som drönare siktades i närheten av flygplatsens start- och landningsbanor vilket tvingade fram ett stopp i flygtrafiken på över ett dygn. Både polis och militär kallades in för att försöka stoppa drönarna, som dock fortsatte att dyka upp med jämna mellanrum.

Först på fredagsmorgonen kunde flygtrafiken återupptas, sedan myndigheterna försäkrat att man kunde garantera säkerheten. Senare under dagen kom dock nya drönarlarm vilket tvingade fram ett nytt kortare stopp.

Över 100000 resenärer har drabbats av inställda eller försenade flyg.

Det är oklart vilket eventuellt motiv personerna bakom drönarflygningarna har. Polisen bedömer dock att det inte är terrorrelaterat.

TT

ANNONS