USA:s handelsminister Matthew Axelrod. Arkivbild.
USA:s handelsminister Matthew Axelrod. Arkivbild. Bild: Jose Luis Magana/AP/TT

Man misstänks ha smugglat teknik till Ryssland

USA anklagar en 33-årig man för att olagligen ha försökt exportera amerikansktillverkad elektronik till Ryssland för militärt bruk.

ANNONS
|

Enligt det amerikanska justitiedepartementet misstänks mannen ha brutit mot exportkontrollagstiftningen genom att skaffa fram mikroelektronik till ett ryskt företag, som sägs tillhandahålla "viktiga elektronikkomponenter" till den ryska militären.

Som täckmantel använde han ett företag på Cypern och uppgav att komponenterna skulle användas där samt i andra godkända länder. Men den slutgiltiga köparen var i stället ett företag i Sankt Petersburg som levererar elektroniska komponenter till ryska vapentillverkare.

Mannen, som har rysk och tysk nationalitet, greps på Cypern den 26 augusti på begäran av USA. Han misstänks för flera brott, som bland annat rör konspiration mot staten, smuggling och penningtvätt. Flera av brottsrubriceringarna kan ge upp till 20 års fängelse.

ANNONS

USA har tillsammans med europeiska och andra demokratiska länder, infört omfattande sanktioner mot Ryssland sedan landets fullskaliga invasion av Ukraina inleddes.

"De som undviker våra exportkontrollrestriktioner för att stödja Putins brutala krigsmaskin kommer att hållas ansvariga", säger biträdande USA:s handelsminister Matthew Axelrod i ett uttalande.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS