Man med grisnjure utskriven från sjukhuset

Den första patienten som fått en genmodifierad grisnjure inopererad får nu lämna sjukhuset. Det var i mars som kirurger på ett sjukhus i USA nådde en medicinsk milstolpe när de för första gången någonsin lyckades transplantera in en genmodifierad grisnjure på en levande människa.

ANNONS
|

Det har nu gått över två veckor sedan en 62-årig man i USA med en livshotande njursjukdom fick en genmodifierad grisnjure inopererad.

Operationen som genomfördes av kirurger på Massachusetts General Hospital i Boston är den första någonsin där man lyckats transplantera in en genmodifierad grisnjure på en levande människa.

Grisnjuren som använts i operationen kommer från bolaget eGenesis i delstaten Massachusetts. Njuren har bland annat modifierats genom att plocka bort tre skadliga grisgener och lägga till sju mänskliga gener. Detta för att förbättra kompatibiliteten mellan mottagarpatienten och njuren och minska risken för att mottagarens kropp senare ska stöta bort organet.

ANNONS

Efter operationen har den genmodifierade grisnjuren kunnat producera urin, ta bort slaggprodukter från blodet och utföra andra viktiga nyckelfunktioner, rapporterar The New York Times.

Läkarna på Massachusetts General Hospital har därför beslutat att låta patienten få lämna sjukhuset.

Den 62-åriga patienten säger själv i ett uttalande att han drömt om detta ögonblicket i många år.

– Denna dagen är en ny början, inte bara för mig utan för dem (kirurgerna, reds.anm) också, säger patienten i ett uttalande enligt The New York Times.

Framsteg för forskning om organtransplantationer

Forskningen om att använda djurorgan i njurtransplantationer, så kallad xenotransplantation, har pågått länge. Fram tills nu har försöken misslyckats då kroppen ofta stöter ifrån sig organet.

I mitten av 2023 genomfördes ett försök att transplantera en genmodifierad grisnjure i en hjärndöd mans kropp. Grisnjuren fungerade då i över en månad.

David Klassen, chefsläkare för United Network for Organ Sharing, USA:s system för organtransplantationer, ser nu positivt på framtiden för xenotransplantationer efter den hittills lyckade operationen på 62-åringen.

– Trots att mycket arbete återstår att göra tror jag att potentialen för att detta ska kunna gynna ett stort antal patienter kan bli verklighet, säger David Klassen till The New York Times.

Huruvida 62-åringens kropp så småningom om kommer att stöta bort det transplanterade organet eller inte är fortfarande oklart.

ANNONS

Även om operationen förblir framgångsrik så menar David Klassen att liknande operationer behöver göras på många patienter och studeras i kliniska prövningar innan xenotransplantationer blir allmänt tillgängliga.

LÄS MER:Man fick grisnjure – medicinsk milstolpe

LÄS MER:Grisnjure har fungerat en månad hos hjärndöd

LÄS MER:Man fick grishjärta – dog efter sex veckor

ANNONS