Demonstranter protesterar mot namnbytet utanför parlamentet i Skopje. Bilden är från i juni.
Demonstranter protesterar mot namnbytet utanför parlamentet i Skopje. Bilden är från i juni.

Makedonienavtal kan hota grekisk regering

Osäkerheten kvarstår kring det avtal som innebär att Makedonien byter namn till Nordmakedonien. I Grekland hotar ett av regeringspartierna att bryta sig loss om saken går till parlamentarisk omröstning.

ANNONS
|

Högerpopulistiska Oberoende greker kommer inte att rösta för ett Nordmakedonien om frågan når parlamentet, säger partiledaren Panos Kammenos.

- Om den parlamentariska majoriteten röstar för en skilsmässa, må så vara, då blir det en sådan, säger Kammenos, vars parti är en mindre partner i koalitionsregeringen med vänsterpartiet Syriza.

Han håller det dock för osäkert att det ens blir en sådan omröstning, med hänvisning till att det inte tycks finnas en enighet i Makedonien.

ANNONS

Krävs två tredjedelar

Där har parlamentet just börjat debattera saken. För drygt två veckor sedan röstade makedonierna med stor majoritet för ett byte, men valdeltagandet var för lågt.

Därför måste den makedonske premiärministern Zoran Zaev samla åtminstone två tredjedelar av parlamentet bakom ett ja. Om han inte lyckas har han sagt att det blir nyval.

Debatten kan pågå i upp till tio dagar innan en omröstning äger rum. Om man enas i ett ja till bytet löser det efter många om och men en segdragen tvist med Grekland, som säger sig ha rätt till namnet Makedonien.

"Tänk efter"

- Jag uppmanar alla företrädare att tänka efter och blicka mot framtiden, om de vill ha ett europeiskt Makedonien eller isolering, fattigdom och osäkerhet, sade Zaev i parlamentet, när han öppnade debatten.

Regeringen i Aten har länge blockerat makedonska försök att gå med i Nato och EU med hänvisning till det infekterade bråket.

Rättad: I en tidigare version framgick det inte att den parlamentariska debatten i Makedonien kan pågå i upp till tio dagar innan en omröstning äger rum.

ANNONS
TT-AFP-Reuters

ANNONS