En jetskiförare styr undan en våg i Nazaré i februari förra året. Veteransurfaren Marcio Freire miste livet i vågorna i torsdags, skriver flera medier.
En jetskiförare styr undan en våg i Nazaré i februari förra året. Veteransurfaren Marcio Freire miste livet i vågorna i torsdags, skriver flera medier. Bild: Armando Franca

”Mad dog”-surfare död i olycka

47-årige surfaren Marcio Freire har dött i en olycka. Brasilianaren – som blev känd från dokumentären ”Mad dogs” – miste livet i torsdags när han surfade i jättevågor utanför Portugals kust, rapporterar flera medier.

ANNONS
|

Det var i badorten Nazaré på den portugisiska kusten som händelsen inträffade, det skriver bland annat CNN. Nazaré är ett populärt tillhåll för surfare på grund av de stora vågorna i området och det var i dessa som Marcio Freire av ännu okänd anledning ha förlorat medvetandet. Räddningspersonal ska med hjälp av jetskis lyckats få in 47-åringen på stranden. Han ska då ha haft hjärtstopp, enligt New York Post som hänvisar till ett uttalande från portugisiska myndigheter. Flera återupplivningsförsök ska omedelbart ha gjorts, men förgäves.

Blev känd från surfdokumentär

Marcio Freire var en av tre brasilianska surfare som blev kända som ”Mad dogs” efter att ha lyckats surfa på jättevågen ”Jaws” i Hawaii, något som skildrades i dokumentären ”Mad Dogs” från 2016.

ANNONS

Satte världsrekord för största vågen någonsin

Freire ska ha övat så kallad tow in-surfing på torsdagen, vilket innebär att surfaren istället för att paddla för hand får hjälp med till exempel jetski att ta sig ut i vågorna eftersom de är så stora. Vågorna i Nazarés är bland de största i världen och den lilla portugisiska orten blev världskänd 2011 då Garrett McNamara från Hawaii satte rekordet för att ha surfat på den största vågen någonsin. 23,77 meter var den, skriver CNN.

Flera andra surfaren har hyllat 47-åringen, bland annat på Instagram.

ANNONS