Macrons nya migrationslagar – en seger för Marine Le Pen

Marine Le Pen som varit Emmanuel Macrons främsta motståndare i de senaste franska presidentvalen, vann igår en betydande seger, just tack vare presidenten, när Frankrike nu skärper sina migrationslagar.
– Detta är en stor ideologisk seger, jublar Marine Le Pen, partiledare för Nationell samling.
Tidningen Le Monde kallar hennes framsteg för ”dödskyssen”.

ANNONS
|

I de franska presidentvalen 2017 och 2022 uppmanade kandidaten Emmanuel Macron väljarna att rösta på honom i stället för Marine Le Pen för att ”undvika faran med extremhögern”. Macron valdes till Frankrikes president i båda valen.

Men när Frankrikes nationalförsamling under tisdagskvällen röstade för regeringens lagförslag om en skärpning av invandringspolitiken, sträcktes en hand ut till just Marine Le Pens Nationell samling (tidigare Nationella Fronten).

De skärpta migrationslagarna innebär bland annat att sociala förmåner villkoras. Vidare ska migranterna ha bott minst fem år i Frankrike för att ta del av sådana eller två och ett halvt år för den som har ett jobb. Det ska även bli svårare att få asyl samt att återförena familjer.

ANNONS

Ytterhögerns röster krävdes

Efter flera månaders gräl gick lagarna igenom med siffrorna 349 för och 186 emot. Även om högerpartiet Republikanerna röstade för, behövdes särskilt Nationell samlings röster. Det är landets största oppositionsparti.

– Detta är en historisk ideologisk seger, jublade Marine Le Pen inför medierna.

Tills nu har Nationell samling anklagats för att vara ett högerextremistiskt parti. Många specialister tror dock att det kan komma att förändras hädanefter.

– Eftersom Macron närmat sig Marine Le Pen har hon blivit en rumsren politiker, som kommer att få mer makt, säger Christophe Prémat docent i franska vid Stockholms universitet.

Christophe Premat.
Christophe Premat. Bild: Privat

Han kallar de nya migrationslagarna för ”fula lagar” som skadar jämlikheten i landet. Han säger även att man inte längre vet var Emmanuel Macron verkligen står i frågor som berör migration.

– Lagarna innebär att man delar upp människor i de som är mer och mindre värda. Migranter kommer att särbehandlas. Förr i tiden hade de stoppats eftersom de är rasistiska, säger han till GP.

Ministeravhopp i protest

Hälsoministern Aurélien Rousseau begärde snabbt avsked efter omröstningen, vilket ökat kontroversen inom partiet.

Tre andra ministrar kan ta samma väg.

– Lagarna är dock avsedda att skydda fransmännen. Annars kommer Le Pen till makten, hävdar inrikesminister Gérald Darmanin.

Tidningen Le Monde skriver dock att Macrons utspel är en ”dödskyss” från Le Pen.

ANNONS

– Marine Le Pen har vunnit stort. Inte minst med tanke på att hennes gamla krav om att den som föds av utländska föräldrar i Frankrike inte längre automatiskt blir fransk medborgare, utan måste ansöka om det vid 18 års ålders, förklarar statsvetaren Benedicte Berner som arbetar i Paris.

– Det är uppenbart att Emmanuel Macron själv försvagas då han inte lyckats bygga upp sitt motstånd mot Marine Le Pen. Det kan även bli en enorm spricka inom partiet nu, säger hon till GP.

Statsvetaren Benedicte Berner menar att lagstiftningen är en stor seger för Marine Le Pen.
Statsvetaren Benedicte Berner menar att lagstiftningen är en stor seger för Marine Le Pen. Bild: Johan Tollgerdt

Ledamoten Stella Dupont i regeringspartiet Renaissance röstade emot lagarna.

– Migranterna håller absolut inte på att invadera Frankrike. Det är ytterhögerns falska anklagelser, säger Stella Dupont som anser att man borde ha stöttat vänstern i frågan.

Kritiken inom just vänstern är enorm.

Men även inom utbildningssektorn är farhågorna stora.

250 högskolor och universitet har gått ut i ett gemensamt upprop då de nya lagarna också kommer att sänka kvoten av utländska studenter från länder utanför EU.

– Frankrike kämpar alltid mot amerikanska och asiatiska skolor om att få bra internationella studenter hit, som sedan vill jobba för landets bästa, säger Laurent Champaney vid ENSAM, en skola som utexaminerar generalistingenjörer.

– I och med de nya lagarna kommer vi helt klart att tappa vår konkurrenskraft, varnar han i public-service kanalen France Info.

ANNONS

Under onsdagskvällen fick president Emmanuel Macron försvara sig under livesända tv-programmet ”C à vous” på France 5.

– De nya lagarna får mig inte att hoppa i taket av glädje. Men jag kan inte fatta varför kritiker anklagar mig för att detta är lagar skräddarsydda för extremhögern, röt en klart trängd Emmanuel Macron som uppenbart kände sig felaktigt beskylld.

– Illegala flyktingar får även fortsättningsvis gratis läkarvård. Det är exempelvis tvärtemot Nationell samlings filosofi, sa presidenten.

Han menade istället att de franska väljarna förväntat sig lagarna, även om en rad medier som grävande sajten Mediapart öppet beskyllt honom för att vara främlingsfientlig. Andra medier som tv-kanalen France 2 menar att det är hans värsta kritik någonsin sedan han valdes till president 2017.

Macron tror att lagarna kommer att avskräcka illegala migranter från att välja Frankrike i framtiden.

– Våra nya lagar går dessutom hand i hand med dagens EU-överenskommelse om hur en gemensam asyl- och migrationspolitik ska se ut, sa presidenten.

Inom kort ska författningsrådet granska om lagarna går emot den franska konstitutionen.

LÄS MER:Notre Dames tupp har återuppstått

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS