Tysklands utrikesminister Heiko Maas. Arkivbild.
Tysklands utrikesminister Heiko Maas. Arkivbild. Bild: AP/TT

Maas varnar för växande judehat

Det behövs mer utbildning för ungdomar och hårdare straff för antisemitiska dåd, inte bara i Tyskland utan i hela Europa, anser Tysklands utrikesminister Heiko Maas.

ANNONS

I en artikel med rubriken "Så att det aldrig sker igen" skriver Maas i Der Spiegel att antisemitism än en gång är vardag för judar i Tyskland och mer än varannan jude har övervägt att lämna landet.

Han varnar för att stora skaror judar kan komma att överge Tyskland om man inte tar krafttag mot det växande judehatet och skriver: "Att människor av den judiska tron inte längre känner sig hemma hos oss är en enda mardröm – och en skam, 75 år efter att Auschwitz befriades."

När Tyskland tar över EU-ordförandeskapet i juni och Europarådet i november kommer kampen mot antisemitism att ha högsta prioritet, försäkrar Maas.

ANNONS

Tyskland kommer att driva på för hårdare straff för antisemitiska övergrepp och för att fler EU-länder ska göra det olagligt att förneka Förintelsen. Maas manar till krafttag mot hat och hets på internet och sociala medier. "Den som hatar på nätet ska känna lagens fulla kraft överallt i Europa", skriver han.

Maas understryker också vikten av att unga människor får kunskap om andra världskrigets fasor. Undersökningar visar att en tredjedel av unga européer vet lite eller inget om förintelsen. Bland unga tyskar är andelen ännu större.

Maas uppmanar också läsarna att göra det politiken inte kan – visa solidaritet och civilkurage och reagera mot antisemitismen i vardagen – "på gatan, på skolgården, på nätet".

ANNONS