Lukasjenko varnar för tredje världskrig

Alexandr Lukasjenko handlade lagligt, hävdade han på onsdagen. Omvärlden uppmanades att sluta försöka destabilisera Belarus. Han varnade för vad som skulle kunna hända om en väpnad konflikt bryter ut.

ANNONS
|

På söndagen gav Belarus auktoritäre ledare order om att tvinga ner ett passagerarplan. Den kände oppositionelle journalisten Roman Protasevitj och hans flickvän Sofia Sapega greps för att visa att ingen kritiker av regimen går säker vare sig hemma eller i exil. Det fördöms i skarpa ordalag av väst, flygtrafik ställts in, landet isoleras ännu mer och nya sanktioner är att vänta.

På onsdagen bröt Alexandr Lukasjenko tystnaden. Han påstod vagt att Protasevitj planerade ett "blodigt uppror" utan att ge närmare detaljer. Han varnade för följderna om en väpnad konflikt bryter ut i Belarus. Han talade om ett potentiellt världskrig, enligt Tass som hänvisade till den statliga belarusiska nyhetsbyrå Belta.

ANNONS

Lukasjenko vädjade till utländska makter att stoppa sina ansträngningar för att destabilisera situationen i Belarus.

– Vi är inte ett stort land, men vi kommer att ge ett adekvat svar. Kom ihåg att Belarus är Europas centrum innan du tillgriper alla hastiga och dåligt övervägande drag, sa Lukasjenko under ett möte med lagstiftare, medlemmar av den konstitutionella kommissionen och myndigheter.

– Om något bryter ut här kommer det att innebära ett nytt världskrig, citerades landets president.

LÄS MER:Dottern greps i Belarus: "Hon är oskyldig"

Ansåg sig ha rätt att tvinga ned planet

Lukasjenko talade om hybridkrig mot Belarus. Men han framhöll att landet har en militär styrka som skulle kunna orsaka irreparabel skada i händelse av aggressivitet.

– Tänk därför noga innan du börjar skramla med sablar nära våra gränser, varnade han.

Att tvinga planet att landa var legitimt, ansåg han.

– Jag agerade lagenligt för att skydda vårt folk, sade han och uppgav, enligt Tass, att hotet om att det fanns en bomb ombord mottogs från Schweiz.

– Som vi förutsåg har våra ovänner här hemma och utomlands ändrat sina metoder för att angripa vår stat, tillade han. De har korsat många röda linjer och gränser för sunt förnuft och mänsklig moral.

Inför EU:s och USA:s fortsatta agerande och nya planerade protester på hemmaplan, säger Lukasjenko att han inte tror att det kommer att bli någon upprepning av den typen av massprotester som bröt ut efter det av omvärlden utdömda valet i augusti i fjol.

ANNONS

Ett nytt möte mellan Lukasjenko och president Vladimir Putin väntas ske på fredagen. Rysslands inflytande över Belarus ökar, men för Putin är det en balansgång. Sanktioner mot grannlandet skulle slå hårt även mot Ryssland. Putin vill säkert inte heller äventyra mötet med USA:s president Joe Biden i Genève nästa månad.

ANNONS