Portugals nye premiärminister Luís Montenegro och landets president Marcelo Rebelo de Sousa under onsdagskvällens möte.
Portugals nye premiärminister Luís Montenegro och landets president Marcelo Rebelo de Sousa under onsdagskvällens möte. Bild: Armando Franca/AP/TT

Luís Montenegro ny premiärminister i Portugal

Luís Montenegro utsågs sent på onsdagskvällen till premiärminister i Portugal och tar därmed över efter Socialistpartiets (PS) Antonio Costa, som suttit på posten sedan 2015.

ANNONS

Hur hans regering kommer att se ut är dock oklart, den nye ledaren måste nämligen handskas med ytterhögerpartiet Chega som fyrdubblade sitt stöd i valet som hölls tidigare i mars.

51-årige Montenegro och hans mitten/höger-koalition Demokratisk allians (AD) fick flest röster efter en kampanj med löften om ekonomisk tillväxt via lägre skatter och förbättringar inom vård och skola.

Den nye premiärministern ska presentera sin nya regering den 2 april, sade han till ett pressuppbåd på onsdagskvällen efter ett möte med landets president Marcelo Rebelo de Sousa. För att få en majoritetsregering som inte inkluderar PS skulle AD behöva stöd av Chega, som gick framåt på ett budskap om hårdare tag mot migranter och brott.

ANNONS

Montenegro har dock uteslutit att regera tillsammans med Chega, i stället siktar han mot en minoritetsregering.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS