Lubna Elian dödades i ett israeliskt flyganfall den 21 november.
Lubna Elian dödades i ett israeliskt flyganfall den 21 november. Bild: Privat/TT

Lubna, 14, älskade fiolen – dödades i flyganfall

Lubna Elian fick en fiol av sin pappa. Hon älskade den.

ANNONS
|

14-åringen började i musikklasser vid Edward Said-konservatoriet i Gaza stad. Hon var duktig och började drömma om en framtid inom musiken, på de stora scenerna. Lubna – kallad Luna av familjen – ville bli en världsstjärna, få representera sitt folk och sitt hemland.

Samtidigt var hon en helt vanlig tonåring, mitt i det kvistiga gränslandet mellan barn och vuxen. I sociala medier syns glimtar från en 14-årig vardag: hundar, vänner, selfies i hissar, selfies med pek- och långfinger formade till ett fredstecken. Nya sneakers, fiolspel, ett notblad för "Bella Ciao".

Nu spelar ingen längre på fiolen.

Den 21 november dödades Lubna, hennes föräldrar och syskon – tillsammans med ytterligare över 40 släktingar – i ett israeliskt luftangrepp mot Nuseirat.

ANNONS

Fakta: Ett halvår av krig

Terrorstämplade Hamas anföll Israel på morgonen lördagen den 7 oktober. Omkring 1 150 personer beräknas ha fallit offer för den enorma terrorattacken, varav merparten civila, och fler än 200 personer togs som gisslan.

Israel svarade med att förklara krig. Man har belägrat Gaza, bombat området ihållande och gått in med markstyrkor i uttalat syfte att tillintetgöra Hamas.

Enligt Hamaskontrollerade myndigheter har fler än 33 000 människor dödats i israeliska anfall i Gaza sedan krigsutbrottet. Stora delar av områdets bebyggelse har jämnats med marken och hjälporganisationer larmar om svår hungersnöd.

Omkring 100 personer hålls enligt Israel fortfarande som gisslan av Hamas. Därutöver har flera ur gisslan dött under tiden i fångenskap.

ANNONS