Statsminister Stefan Löfven besöker en FN-ledd skola i det palestinska lägret Marka i Amman.
Statsminister Stefan Löfven besöker en FN-ledd skola i det palestinska lägret Marka i Amman.

Löfven: Historiens dom blir hård

Flyktingsituationen står i fokus när statsminister Stefan Löfven (S) besöker Jordanien – ett av de länder som har tagit emot flest syriska flyktingar sedan inbördeskriget startade. Men kärnan i allt är att få slut på kriget i Syrien. Annars blir historiens dom hård, menar Löfven.

ANNONS
|

- Sverige tar emot flyktingar, vi ger bistånd, vi är en av de största givarna, vi deltar i koalitionen mot terrorism. Men de som verkligen kan knäcka det här är USA, Ryssland, Iran och Saudiarabien, säger Stefan Löfven efter att ha haft överläggningar med Jordaniens premiärminister Hani Mulki.

- Historiens dom kommer att bli mycket hård mot världssamfundet, att låta detta pågå. Nu har det pågått längre än andra världskriget.

ANNONS

Miljon syrier i landet

Samtalet med Mulki kretsade mycket kring flyktingsituationen. Jordanien har nu tagit emot över 650000 syriska flyktingar, enligt FN:s flyktingorganisation UNHCR, men regeringen säger att det är mer än en miljon syrier som befinner sig i landet.

Utöver att hantera basala behov som skydd, bostad och mat, måste också andra problem tas om hand, såsom vattentillgången. Dessutom ska skola och jobb ordnas.

EU har lovat att göra det lättare för Jordanien att exportera om landet ordnar så att fler syrier kan jobba. Där ser Stefan Löfven en möjlighet för Sverige att stödja med utbildningsinsatser.

- Vi ska titta på vad vi kan göra. Det är ju konkret hjälp, att ge människor utbildning så att de kan komma i arbete. Det är naturligtvis det allra bästa, säger han.

Stefan Löfven började dagen med ett besök i ett palestinskt flyktingläger, norr om huvudstaden Amman. Makra startade 1968, då som ett tältläger, i dag en gyttrig stad, där de enkla husen står tätt, tätt ihop.

Måste göra mer

Generationer palestinier har vuxit upp i dessa jordanska flyktingläger. Många kommer från Gaza, många är arbetslösa och var tredje lever under fattigdomsgränsen.

ANNONS

Enligt FN-organet UNRWA lever runt två miljoner palestinier i Jordanien, som nu också tar ett stort ansvar för att ta emot hundratusentals syriska flyktingar. Det finns en risk att även syriernas utsatta situation blir långvarig och permanentas.

- Det gäller att vara klar över den risken, säger Stefan Löfven.

- Världssamfundet måste göra så mycket mer för att det inte ska hända.

Fakta: Syrier på flykt

Kriget i Syrien är inne på sjätte året. Över hälften av befolkningen har drivits på flykt, omkring 280000 människor har dödats och en politisk lösning är fortfarande långt borta.

De flesta syrier har flytt till grannländerna Turkiet, Jordanien, Libanon, Egypten och Irak. Enligt UNHCR befinner sig över 4,8 miljoner syriska flyktingar i regionen.

Mer än 650000 syrier har registrerats av UNHCR i Jordanien, vilket motsvarar ungefär 10 procent av befolkningen. Enligt den jordanska regeringen finns dock 1,4 miljoner syrier i landet.

I Jordanien finns sedan länge också många palestinska flyktingar – över 2 miljoner, enligt FN-organet UNRWA.

Källa: TT, UNHCR

ANNONS