EU-länderna ska säga att det kanske inte blir något brexitavtal i tid, enligt Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen. Arkivbild.
EU-länderna ska säga att det kanske inte blir något brexitavtal i tid, enligt Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen. Arkivbild.

Løkke: Det kanske inte blir ett brexitavtal

Om Storbritannien inte når en lösning snabbt kan landet få lämna EU utan något avtal med unionen. Det är slutsatsen inför EU-toppmötet på fredag, enligt Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen. En högt uppsatt fransk källa delar den uppfattningen.

ANNONS
|

Tiden för förhandlingarna är knapp för britterna, som ska lämna EU i mars nästa år. Vid toppmötet kommer de andra 27 medlemsländerna konstatera att det kanske inte blir något avtal, enligt Løkke Rasmussen.

- Det är första gången som de 27 EU-länderna ger ett klart och officiellt besked till britterna att det kan sluta i det värsta scenariot: "No deal", säger den danske statsministern i sin dragning inför det danska folketingets EU-utskott.

ANNONS

"Är bekymrande"

EU-länderna ska förbereda sig på alla möjliga utfall, enligt ett utkast till slutsatser som kommer att läggas fram vid mötet. Ländernas ledare ska se över hur förhandlingarna går.

- Det går nog snabbt, för det har inte skett några nämnvärda framsteg. Det är bekymrande, i ljuset av att det nu är två år sedan som vi hade en brittisk folkomröstning, säger Lars Løkke Rasmussen, som har gett de danska departementen i uppdrag att förbereda sig på scenariot där det inte blir något avtal.

Omöjligt att förklara

Också en högt uppsatt källa i Frankrikes president Emmanuel Macrons stab säger att väldigt mycket är oklart om hur London tänker hantera läget. Källan delar Lars Løkke Rasmussens bedömning av att det kan sluta utan avtal.

- Det är inte vad vi vill, det är inte vad britterna vill. Inte heller är det den mest troliga valmöjligheten. Men vi måste seriöst förbereda oss för det för det skulle inte vara möjligt för oss, på båda sidor, att säga till våra investerare och våra företag att vi inte har förberett oss för ett sådant scenario, säger källan enligt nyhetsbyrån AFP.

ANNONS

Enligt planen ska Storbritannien lämna EU den 29 mars nästa år.

TT-Ritzau

ANNONS