En teckning med texten "hitta dem, vi väntar på dem" på spanska hänger vid stängslet till flottbasen i Mar del Plata, Argentina.
En teckning med texten "hitta dem, vi väntar på dem" på spanska hänger vid stängslet till flottbasen i Mar del Plata, Argentina.

Ljud registrerade i sökandet efter ubåt

Sökfarkoster har med hjälp av sonarsystem registrerat ljud som kan komma från den försvunna argentinska ubåten, uppger den argentinska flottan. Marinen bekräftar att ubåten i sin senaste kommunikation med omvärlden rapporterade om ett mekaniskt fel.

ANNONS
|

Ljuden uppfattades omkring 36 mil från Argentinas kust vid kanten av ett djup på 200 meter, berättade den argentinska flottans talesperson Enrique Balbi. Positionen är i linje med den rutt ubåten skulle ha tagit för att återvända till basen.

En sista signal

Den sista signalen från ubåtens utrustning ombord registrerades i onsdags klockan 12.36, svensk tid, samma dag som den försvann.

- Farkosten dök upp till ytan och rapporterade om problem. Därefter blev den ombedd att byta kurs och återvända till Mar del Plata, säger Gabriel Gonzalez, chef över marinens bas dit ubåten var tänkt att återvända.

ANNONS

Stor sökinsats

Samtidigt grusas hoppet om att nya nödrop skickats ut under helgen, då det visat sig att satellitsamtal som antogs komma från ubåten inte gjorde det.

En stor internationell insats pågår för att hitta ubåten. Förutom grannländerna Brasilien, Chile och Uruguay deltar USA och Storbritannien. Tio flygplan söker efter ubåten dygnet runt enligt den argentinska flottan. Det finns en "försiktig optimism", uppger experten Fernando Morales för tv-kanalen C5N. Samtidigt ställer ett oväder i området till problem. En storm med uppemot sju meter höga vågor försvårar sökarbetet.

Ubåten försvann i onsdags omkring 430 kilometer utanför Argentinas kust. Ubåten är en av tre i den argentinska flottan och är av typen TR-1700, byggd av tyska Thyssen Nordseewerke. Ombord finns 44 personer.

TT-AFP-Reuters

Fakta: Ubåten ARA San Juan

Den tyskbyggda diesel-elektriska ubåten ARA San Juan byggdes i dåvarande Västtyskland av Thyssen och sjösattes 1983.

Den har renoverats 2007 och 2014 för att kunna användas ytterligare 30 år.

Argentinska flottan har två ubåtar av TR-1700-typ och en av typen 209.

TR-1700 kan beväpnas med 22 torpeder och är 66 meter lång.

Basen är Mar del Plata, omkring 40 mil söder om Buenos Aires.

Källor: AFP, Military Today

ANNONS