Liz Truss blir Storbritanniens tredje kvinna på premiärministerposten.
Liz Truss blir Storbritanniens tredje kvinna på premiärministerposten. Bild: Kirsty Wigglesworth

Liz Truss blir Storbritanniens nya premiärminister

Liz Truss har utsetts till Storbritanniens premiärminister och efterträder därmed Boris Johnson.

ANNONS
|

Under de senaste sex veckorna har medlemmar av det brittiska konservativa partiet kämpat för att övertyga sitt parti om att de har det som krävs för att leda landet.

På måndagen stod det slutligen mellan finansministern Rishi Sunak och utrikesministern Liz Truss.

Enligt BBC fick Liz Truss beskedet klockan 12.27, lokal tid, att hon valts till Storbritanniens nya premiärminister.

Truss vann med 81 326 röster mot Rishi Sunaks 60 399 röster.

Beskedet offentliggjordes för allmänheten tio minuter senare varpå Liz Truss höll sitt första tal. I talet tackade hon sina kollegor, närstående och även Boris Johnson för hans arbete.

ANNONS

– Du fixade Brexit, du krossade Jeremy Corbyn, du levererade vaccinet och du stod upp emot Vladimir Putin. Du är beundrad från Kiev till Carlisle, sa Liz Truss i sitt tal.

Vidare lovade hon att ta itu med Storbritanniens energikris, att stötta sjukvården och sa att hon kommer styra landet utifrån det konservativa partiets värderingar.

Truss blir Storbritanniens tredje kvinna på premiärministerposten.

Det här är kandidaterna

42-årige Rishi Sunak, som har indiska rötter, var en klar favorit när de konservativa ledamöterna i parlamentet röstade fram de två kandidater som partiets medlemmar nu röstar om, men har sedan dess haft motvind. Hans avgång som finansminister den 5 juli, i protest mot en rad skandaler runt Johnson, ses delvis som ett förräderi eftersom det blev en viktig faktor i premiärministerns fall.

Redan innan beskedet kom var 47-åriga Liz Truss den som förutspåddes av brittiska medier att efterträda Johnson.

Sebastian Payne, Whitehall-redaktör på Financial Times, sa på måndagen till BBC att det förutsedda resultatet har varit klart i "ungefär en månad" och att "inte mycket har hänt i den här tävlingen under hela augusti".

– Människor från båda lägren förväntar sig att resultaten visar runt 60 procent för Liz Truss, säger Sebastian Payne.

ANNONS

Ideologiskt skiljer sig de två olika kandidaterna åt. Liz Truss vill bland annat se avregleringar och skattesänkningar, medan Rishi Sunak menar att man först måste få bukt med landets ekonomi.

Liz Truss har bland annat lovat att genomföra den största ekonomiska reformen på 30 år, som till stor del består av skattesänkningar på flera håll. Hon vill även fortsätta med Johnsons utjämningspolitik, men vill basera det på zoner med låg skatt och låg reglering.

Fakta: Kandidaterna

Liz Truss, 47 år, utrikesminister:

Populär bland konservativa väljare i landet. Har utformat sin image efter den tidigare premiärministern Margaret Thatcher.

Som utrikesminister har hon stått i centrum för Storbritanniens stöd till Ukraina och västs sanktioner mot Ryssland.

Är född i Oxford som dotter till en matematikprofessor och en sjuksköterska. Är gift med Hugh O'Leary med vilken hon har två tonårsdöttrar.

Rishi Sunak, 42 år, tidigare finansminister:

Har suttit i parlamentet sedan 2015 och har gjort en snabb karriär inom partiet. Han utsågs 2020 till finansminister i Boris Johnsons regering.

Det var Sunak som tillsammans med den tidigare hälsoministern Sajid Javid satte i gång den våg av avhopp från Johnsons regering som senare ledde till hans fall.

Är född i Southampton i södra England. Hans släkt är från Indien och kom till England på 1960-talet.

Sunak är en av Storbritanniens rikaste människor tillsammans med sin fru Akshata Murty, som är dotter till en indisk miljardär. Paret har två döttrar.

Källor: AP, BBC

LÄS MER:Storbritannien väntas få "Liz for leader"

LÄS MER:Thatcherstil kan ge henne Johnsons jobb

LÄS MER:Hen kan bli Storbritanniens nya premiärminister

ANNONS