Sveriges utrikesminister Ann Linde och Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov.
Sveriges utrikesminister Ann Linde och Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov. Bild: Rysslands utrikesdepartement via AP/TT

Linde kritisk till rysk propå om Arktis

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov uppmanar de arktiska staterna att ta med militära frågor i samtalen kring framtiden i regionen. Utrikesminister Ann Linde, liksom flera andra länder i Arktiska rådet, är kritisk till att säkerhetspolitik tas upp i rådet.

ANNONS

Linde (S) och ryske motparten Lavrov möttes på tu man hand i ett längre möte sent på onsdagen, med fortsatta samtal på frukosten med Arktiska rådets övriga utrikesministrar.

I ett tal i samband med mötet i Island sade Lavrov:

– Det är viktigt att utöka de positiva relationer som vi har i Arktiska rådet till att även omfatta den militära sfären.

Linde säger i en telefonintervju från Reykjavik med TT att relationen till Ryssland i frågor om Arktis är förvånansvärt god. Men hon förklarar samtidigt sina farhågor för den ryska propån som föreslagits av Lavrov.

– Vi delar inte Rysslands vilja att låta Arktiska rådet få syssla med konkreta säkerhetspolitiska frågor. Det ska handla om förtroendeskapande frågor. Det finns andra format för dessa frågor.

ANNONS

Två år

Hon konstaterar att Ryssland tar över ordförandeskapet från Island, ett ordförandeskap som varar i två år. Den ryska inställningen kan ändra Arktiska rådets inriktning mot militära frågor.

– Här vill Ryssland att Arktiska rådet ska jobba med dessa frågor, det vill inte vi eller de andra länderna. Vi vill att rådet ska syssla med förtroendeskapande åtgärder, klimat och miljö och människors möjligheter.

Arktiska rådet bildades för att etablera en fredlig dialog kring frågor som rör hållbar utveckling och miljöskydd i Arktis – medan frågor av militär eller säkerhetspolitisk natur inte diskuteras.

Klimatförändringarna påverkar Arktis och får direkta konsekvenser för säkerhetspolitiken. När isarna smälter ökar det möjligheterna till handel och transport via området.

Ökade spänningar

Spänningarna har ökat den senaste tiden med anledning av olika länders militära aktiviteter i området. Lavrov föreslog i måndags att representanter för medlemsländernas militära styrkor bör mötas regelbundet som ett sätt att dämpa eventuella spänningar.

Lavrov säger också att han oroas över att Natomedlemmen Norge tillåter utländska soldater nära Rysslands gräns. Norge har nyligen godkänt att amerikanska soldater får flytta in på flera norska baser.

Utrikesminister Linde reflekterar över det ökade ryska intresset för arktiska frågor:

– De har redan över 100 aktiviteter planerade och (Rysslands president Vladimir) Putin själv har sagt att han kommer att vara mycket aktiv. Det är positivt att man är väldigt aktiv. Samtidigt är det viktigt att man håller sig till det som har gjorts.

ANNONS

I samband med mötet i Reykjavik har Lavrov också träffat sin amerikanske motsvarighet Antony Blinken. Samtalen har beskrivits som konstruktiva. Båda parter har framhållit att det inte är någon hemlighet att Ryssland och USA har sina meningsskiljaktigheter – men att det också finns behov av samarbete inom vissa områden.

Grim Berglund/TT

USA:s utrikesminister Antony Blinken och hans ryske motsvarighet Sergej Lavrov.
USA:s utrikesminister Antony Blinken och hans ryske motsvarighet Sergej Lavrov. Bild: Saul Loeb/AP/TT
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS