6,7 miljoner barn riskerar att bli allvarligt undernärda på grund av coronapandemin, varnar Unicef.
6,7 miljoner barn riskerar att bli allvarligt undernärda på grund av coronapandemin, varnar Unicef. Bild: MARCELO HERNANDEZ

Lika många har dött av restriktionerna som corona

Cirka 2,5 miljoner människor har dött av covid-19 i världen - lika många beräknas ha dött av undernäring och sjukdomar till följd av restriktionerna. Och det är en markant skillnad på rika och fattiga länder, skriver SVT Nyheter.

ANNONS
|

Läkaren och professorn Hans Rosling lade mycket kraft på att bevisa hur förhållandena i världen har förbättrats under de senaste decennierna, och där fattiga länder lyfts och blivit rikare, friskare och starkare.

Det är en utveckling som covid-19 satt tvärt stopp för visar färsk FN-statistik från bland andra Unicef och Uniaids, och som två av Sveriges främsta experter kontrollerat och sammanställt för SVT:s räkning.

LÄS MER:FN: Näringsbrist när pandemin stänger skolor

LÄS MER:Vaccin i Ghana – ny fas i global pandemikamp

Så sent som i höstas gick Unicef ut och varnade för att 6,7 miljoner barn riskerar att bli allvarligt undernärda på grund av corona­pandemins konse­kvenser.

Coronapandemin har sopat bort tio års utveckling

På ett år har undernäringen ökat och vård och vaccinering minskat, efter att coronapandemin bredde ut sig globalt.

ANNONS

Lika många människor beräknas har dött av följderna av coronarestriktioner, som av viruset. Anna Mia Ekström, professor i global infektionsepidemiologi och hiv-forskare vid Karolinska institutet, konstaterar att man även ser en överdödlighet hos unga vuxna som skulle kunna ha behandlats för tbc och hiv. Men som inte fått den vård de behöver.

– Så vi har förlorat åratal, kanske upp till ett decennium av utveckling på bara ett år, säger Anna Mia Ekström, till SVT.

LÄS MER:Professor varnar för global tävling om vacciner

Rika dör av covid – fattiga av undernäring och sjukdom

Och de som dör i de fattiga länderna är framför allt kvinnor, barn och ungdomar.

– Det är kvinnor som har dött i barnsäng, nyfödda, barn som dött i lunginflammation, diarré och malaria för att de är undernärda eller inte blivit vaccinerade, förklarar Stefan Swartling Peterson, professor i global omställning för hälsa vid Karolinska institutet och medicinsk expert på Unicef, för SVT.

Men fördelningen mellan länder och de fem miljoner som dött av covid-19 eller av nedstängning är remarkabel.

Nio av tio som dött av covid-19 bodde i rika länder och de flesta var över 60 år.

De 2,5 miljoner som dött i spåren av pandemirestriktioner bodde främst i den fattiga delen av världen och var unga.

ANNONS