Människor får hjälp efter dåden.
Människor får hjälp efter dåden.

Ledare världen över fördömer terrordådet

Ledare över hela världen fördömer terrordådet i Christchurch i Nya Zeeland där 49 personer dödats. Från svenskt håll visar ministrar och partiledare sin bestörtning.

ANNONS
|

Många muslimska politiska och religiösa ledare reagerar starkt på dådet som skedde vid fredagsbönen i två moskéer.

"Indonesien fördömer kraftfullt den här skjutningen, särskilt som det hände på en plats för dyrkan under en pågående fredagsbön", säger utrikesministern Retno Marsudi i ett uttalande, enligt nyhetsbyrån Reuters. Hon har tidigare sagt att flera indoneser fanns inne i moskéerna.

I Malaysia beskriver Anwar Ibrahim, ledare för det största partiet i regeringskoalitionen, dådet som en tragedi. En malaysier ska finnas bland de skadade.

"Jag är mycket ledsen över denna ociviliserade handling, som går emot mänskliga värden och tar människors liv", säger han i ett uttalande.

ANNONS

"Fascistisk attack"

Vita huset kallar i ett uttalande attacken för en "ond handling av hat". USA:s president Donald Trump skriver på Twitter att han fördömer den "fruktansvärda massakern" och uttrycker sin "varma sympati" till Nya Zeelands befolkning.

"USA står vid Nya Zeelands sida i vad vi än kan göra. Gud välsigne er alla", skriver han bland annat.

Även från Vatikanen kommer ett uttalande. Påven är "djupt sorgsen över nyheten om skadade och döda orsakade av en meningslös våldshandling", skriver statssekreteraren Pietro Parolin.

Den turkiska presidenten Recep Tayyip Erdogans talesperson fördömer det som han kallar en rasistisk och fascistisk attack.

"Attacken visar hur långt fientligheten mot islam och muslimer har nått", skriver han på Twitter.

Även Pakistans utrikesministers talesperson fördömer skjutningen på sociala medier.

Putin chockerad

Ledare för världens stormakter vill visa sitt stöd för Nya Zeeland. Den brittiska premiärministern Theresa May meddelar sitt djupa deltagande "efter den fruktansvärda terrorattacken i Christchurch".

Rysslands president Vladimir Putin säger att han är chockerad över dådet "mot fredliga människor samlade för bön".

EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk talar om "hemska nyheter från Nya Zeeland i natt".

Även Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Frankrikes president Emmanuel Macron framför sitt deltagande, och beskriver hur länderna ska stå enade mot extremism och terrorism, skriver nyhetsbyrån AFP.

ANNONS

Storbritanniens drottning Elizabeth visar också sitt deltagande.

"Jag är mycket ledsen efter de fruktansvärda händelserna i Christchurch i dag", skriver hon i ett uttalande på det brittiska hovets sajt.

Sverige erbjuder sig att bistå

Sveriges statsminister Stefan Löfven (S) säger på en pressträff att terrordådet är en attack mot det öppna samhället och demokratin.

- Det är ett fegt, avskyvärt dåd, som släcker människors liv, skadar och åstadkommer ärr för resten av livet för så många människor.

Enligt Stefan Löfven står Sverige sida vid sida med Nya Zeeland och regeringen har erbjudit sig att bistå Nya Zeeland om så behövs.

- Jag törs inte ha någon uppfattning om motivet till detta, säger han om påståendet att dådet skulle ha koppling till ett terrordåd i Stockholm.

Utrikesminister Margot Wallström (S) skriver på Twitter att hon är chockad över attacken. Hon tillägger: "Vi fördömer terrorism i alla former. Mina tankar går till offren, deras familjer samt nära och kära".

ANNONS

"Hatets yttersta konsekvens"

Justitieminister Morgan Johansson (S) uttrycker bestörtning. "Fruktansvärda nyheter från Nya Zeeland, om vad som verkar vara ett högerextremistiskt terrordåd. Våra tankar är med offren, deras anhöriga och Nya Zeeland som nation", twittrar han.

Även flera andra svenska partiledare twittrar om dådet.

Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt skriver: "Vidrigt terrordåd på Nya Zeeland. Hatets yttersta konsekvens". Kristdemokraternas Ebba Busch Thor: "Fruktansvärda nyheter från Nya Zeeland. Ännu ett terrordåd har skett i världen. Sörjer offren och tänker på de anhöriga. Terrorism oavsett motiv och ideologi är avskyvärt och måste bekämpas".

"Avskyvärt terrorattentat mot oskyldiga människor", twittrar C-ledaren Annie Lööf.

M-ledaren Ulf Kristersson skriver på Instagram att "extremismens våld måste bekämpas oavsett var den än visar sig".

TT

ANNONS