Marine Le Pens presidentkampanj 2022 utreds av franska åklagare efter misstanke om bland annat förskingring och bedrägeri. Arkivbild.
Marine Le Pens presidentkampanj 2022 utreds av franska åklagare efter misstanke om bland annat förskingring och bedrägeri. Arkivbild. Bild: Thibault Camus/AP/TT

Le Pens presidentkampanj utreds av åklagare

Den allmänna åklagarmyndigheten i Paris har inlett en utredning av Marine Le Pens presidentkampanj 2022 efter misstankar om olaglig finansiering, rapporterar flera medier.

ANNONS

Utredningen ska undersöka anklagelser om förskingring, förfalskning och bedrägeri och att en kandidat i en valkampanj accepterat ett lån, enligt åklagarmyndigheten i Paris. Åklagarmyndigheten gick inte vidare in på anklagelserna.

Under varje val är det förbjudet för kandidater att överskrida en utgiftsgräns. Med stödjande fakturor undersöker en nationell kommission med ansvar för att granska kampanjfinanser därför varje kandidats kampanjkonton.

Le Pen, som då ledde ytterhögerpartiet Nationell samling (RN), hade investerat cirka 11,5 miljoner euro motsvarande över 130 miljoner svenska kronor i sitt tredje försök att bli president 2022.

I december 2022 hade kommissionen invändningar mot utgifter kopplade till kampanjmaterial och beskrev det som "oregelbundet".

ANNONS
ANNONS