Hos nyfödda barn kan syfilis orsaka men för livet och även leda till döden. Det kan förebyggas om mamman får behandling i tid under graviditeten.
Hos nyfödda barn kan syfilis orsaka men för livet och även leda till döden. Det kan förebyggas om mamman får behandling i tid under graviditeten. Bild: Christine Olsson/TT

Larmet: Syfilis bland nyfödda ökar lavinartat i USA

Över 3 700 barn föddes med syfilis i USA förra året, enligt den amerikanska hälsomyndigheten CDC. Det är en ökning med tio gånger jämfört med antalet fall år 2012. Sjukdomen kan vara dödlig för nyfödda.
– Det behövs nya åtgärder för att förebygga nya familjetragedier, säger Debra Moury på CDC.

ANNONS
|

En gravid kvinna som har syfilis och inte får behandling kan föra över könssjukdomen till det ofödda barnet. Syfilis hos nyfödda kan orsaka allvarliga livslånga men och även leda till döden.

Nu larmar USA:s hälsomyndighet, CDC, om att antalet fall av medfödd syfilis ökar lavintartat ”i ett hjärtskärande tempo”. Förra året föddes över 3 700 barn med syfilis, vilket är 60 procent mer jämfört med året innan och en ökning på 10 gånger sedan 2012 enligt CDC:s siffror.

– Det behövs nya åtgärder för att förebygga nya familjetragedier. Vi uppmanar vårdgivare, det offentliga hälsosystemet och samhället att göra ytterligare insatser för att mammor och barn ska få den vård de behöver, säger Debra Moury, chefsläkare på CDC, i ett pressmeddelande.

ANNONS

Vården missar gravida med syfilis

Enligt CDC finns det flera skäl till att allt fler barn i USA föds med syfilis. Myndigheten menar att det handlar om att antalet fall av syfilis bland kvinnor i reproduktiv ålder ökar, att socioekonomiska faktorer gör det svårt att få tillgång till bra mödravård och att det inte satsas tillräckligt på det förebyggande arbetet.

Ett exempel: Om gravida med syfilis hade testats och fått behandling i tid hade 9 av 10 fall av medfödd syfilis kunnat undvikas förra året, uppger CDC.

Myndigheten pekar även på att över hälften av alla fall förra året var bland mammor som hade testat positivt för syfilis under graviditeten. Vissa fick inte rätt behandling eller fick den inte i tid.

– Epidemin av medfödd syfilis är en oacceptabel amerikansk kris. Alla gravida, oavsett vem de är eller var de bor, förtjänar tillgång till vård som skyddar dem och sina barn från sjukdomar som kan förebyggas, säger Jonathan Mermin, chef för CDC:s departement för könssjukdomar.

Enligt 1177 är det mycket ovanligt att barn i Sverige föds med syfilis.

LÄS MER:Könssjukdomarna nästan alla har – men inte vet om

LÄS MER:Ökar år efter år: "Vi badar i syfilis just nu"

LÄS MER:200 testas – kan ha fått syfilis via vården

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS