En israelisk soldat utanför en polisstation i Sderot som Hamas stormade i lördags.
En israelisk soldat utanför en polisstation i Sderot som Hamas stormade i lördags. Bild: Ohad Zwigenberg/AP/TT

Lappar och kurirer – så förberedde Hamas attacken

När Israel satsade på högteknologi valde Hamas papper och kurirer. Det är en förklaring till att terrormilisen lyckades överrumpla israelerna, enligt bedömare.
– De använder inte telefoner, datorer eller internet, säger reservbrigadgeneralen Amir Avivi.

ANNONS
|

Flera år av förberedelser ligger bakom helgens attack av terrorstämplade Hamas. Tidigare satsade Hamas på tunnelnätverk, vilket Israel lärt sig att bemöta, berättar Amir Avivi. I stället för att gräva sig in i Israel började milisen träna för en stormning.

– Både Hamas och (den Iranstödda libanesiska shiamilisen) Hizbollah har byggt kommandoposter för att storma israeliska städer. Det är inte något vi visste om att de byggt upp kapacitet för, säger Amir Avivi, israelisk reservbrigadgeneral, till TT.

Andra saker skedde öppet. Hamas byggde upp en låtsasstad i Gaza, som användes som träningsanläggning för strid i bebyggelse, enligt Reuters.

ANNONS

– De har många träningsplatser, där vi ofta sett dem öva. Det här är inte en terrororganisation, utan en terrorarmé, säger Avivi.

Trots det trodde inte Israel att Hamas planerade en storskalig attack. Avivi och flera andra säger att rörelsen framgångsrikt fått Israel att tro att man prioriterade ekonomin, exempelvis de tusentals arbetstillstånd som utfärdats för boende på Gaza för att jobba i Israel.

– Alla ville tro att det ekonomiska verktyget var något som hade betydelse. Det visade sig att de sade vad vi ville höra, och folk gick på det, säger Avivi.

"Välstrukturerad säkerhetsapparat"

Med tusentals involverade måste Hamas ha byggt upp rutiner kring organisation och kommunikation. Tony Ingesson, forskare i underrättelseanalys vid Lunds universitet, nämner hårdare intern kontroll på vad medlemmarna gör, vilka de kommunicerar med, tuffare rekryteringsregler och en stramare uppdelning mellan cellerna.

– En kvalificerad terroraktör kan bygga upp en ganska välstrukturerad säkerhetsapparat, säger han.

Israels underrättelsetjänst har avancerad teknik för avlyssning och övervakning. Där tror båda bedömarna att Hamas valt att undvika att kommunicera i mobiler och över nätet. I stället används kurirer och meddelanden på papper.

– Jag tror att det är ett tätt beslutsfattande med ett fåtal, som på ett icke-teknologiskt sätt ger folk informationen de behöver. På det sättet är det väldigt fragmenterat, där väldigt få har hela bilden, säger Avivi.

ANNONS

Spionbrist kan ha bidragit

Hamas har också en historia av att jobba med vilseledning, bland annat med dubbelagenter. Vid sidan av de analoga kommunikationsvägarna kan man antagligen ha upprätthållit kommunikation i de kanaler man vet att Israel övervakat, för att invagga israelerna i en falsk säkerhet, tror Ingesson.

Vilseledning kan också vara en förklaring till att Israel riktat blicken mot Västbanken i stället för Gaza.

– Det skulle det kunna vara, det är svårt att säga så här tidigt. Det är fullt möjligt, för vi har att göra med en aktör som har förmågan, säger Tony Ingesson.

Amir Avivi lyfter snarare en brist på israeliska spioner. När landet satsat på avancerade tekniska lösningar har man skurit ner på människor, menar han.

– Man investerar mindre inom det, så ser verkligheten ut. Jag har varnat för det de senaste sex månaderna, inte bara när det gäller Hamas, det påverkar också vår effektivitet på Västbanken. Men det visade sig att det var ett mycket större problem än till och med jag trott, säger han.

ANNONS