Långfredag, sabbat och ramadan – massiv polisnärvaro i Jerusalem

JERUSALEM. Långfredag, ramadan och sabbat – tre världsreligioner firar helg i Jerusalem. Men kriget i Gaza präglar stämningen.

ANNONS

Kristna tågar längs Via Dolorosa till Gravkyrkan, muslimer är på väg mot al-Aqsamoskén och judar går till Västra muren. I år sammanfaller den kristna långfredagen och den tredje fredagen i muslimska fastemånaden ramadan – samtidigt som judar högtidlighåller sin sabbatsafton på fredagskvällen.

Allt går lugnt till i Jerusalems muromgärdade gamla stad. Men spänningen känns och den israeliska polisens och gränspolisens närvaro är massiv.

Det blodiga kriget i Gaza lägger sordin på helgstämningen. Både kristna och muslimska palestinier säger att de fokuserar på de religiösa aspekterna och står över festligheterna i år när deras folk lider i Gaza.

– Läget är mycket sorgligt, vi tänker hela tiden på kriget i Gaza. Vi firar inte med musik och mat. Men vi följer de religiösa traditionerna, säger den kristna palestinskan Lilian Lepejian, 38, hotelldirektör i Jerusalem.

ANNONS

– Det är ändå en känsla av helg. Vi är stolta över att vara här där Jesus gick, säger hon.

Den kristna palestinskan Lilian Lepjian, 38, med döttrarna Taleen, 11, och Ella Maria, 4.
Den kristna palestinskan Lilian Lepjian, 38, med döttrarna Taleen, 11, och Ella Maria, 4. Bild: Arne Lapidus

GP träffar henne utanför Gravkyrkan dit hon gått i procession tillsammans med katolska kristna, Nästan bara palestinier och personal i de lokala katolska kyrkorna, bara få tillresta pilgrimer.

Ett katolskt par från Italien säger att de känner sig säkra i Jerusalem trots kriget. De befinner sig i början av Via Dolorosa och ska vandra till kyrkan.

– Det är mycket lugnt här. Även om man märker att människor är pressade. Men vi känner oss säkra, säger Manfred Psaier, 55, skattekonsult från Bolzano i norra Italien.

Hans fru Sonja, 53, säger:

– Med både påsk och ramadan samtidigt är det en mycket religiös atmosfär här. Samtidigt är det inte så mycket folk på grund av kriget, ingen trängsel. Så vi känner att vi kommer närmare den religiösa upplevelsen.

Sonja och Manfred Psaier är katolska pilgrimer från Bolzano i norra Italien.
Sonja och Manfred Psaier är katolska pilgrimer från Bolzano i norra Italien. Bild: Arne Lapidus

Tungt beväpnade israeliska poliser och gränspoliser dirigerar folkströmmarna. Trots att det är färre människor i rörelse än normalt uppstår ibland trafikstockningar – när polisen blockerar muslimer som vill passera Via Dolorosa på sin väg till moskén just som en kristen procession pågår. Poliser är utposterade i varje gathörn och på hustak.

Det svenska paret Åke Lindblom och Karin Ek Oldsjö är på besök i Jerusalem.
Det svenska paret Åke Lindblom och Karin Ek Oldsjö är på besök i Jerusalem. Bild: Arne Lapidus

Strax innanför Jaffaporten, en av de sju portarna i stadsmuren, står två svenska turister och betraktar det brokiga folklivet. Det är paret Karin Ek Oldsjö, 23, och Åke Lindblom, 24, båda studenter från Stockholm. De är i Jerusalem för att hälsa på Karins mamma som arbetar för en internationell organisation.

ANNONS

– Det känns spänt i vissa områden. Det är mycket avspärrningar och många tungt beväpnade militärer. Det verkar som att alla är lite på sin vakt, säger Åke.

– Vi ser väldigt få turister här. Det var inte många utländska kristna i processionen i dag. Man känner spänningen i Jerusalem, när vi var i Tel Aviv tidigare märktes inget av det, säger Karin.

Kristna vandrar längs Via Dolorosa, en väg som ringlar sig genom gamla staden och är noggrant utstakad sedan årtusenden. De passerar 14 stationer som markerar hur Jesus faller, reser sig och får hjälp av människor längs vägen – och når till slut målet, Gravkyrkan, som enligt traditionen reser sig över Golgata, den plats där korsfästelsen ägde rum.

Yusef Daher, palestinsk samordnare på Kyrkornas världsråds kontor i Jerusalem.
Yusef Daher, palestinsk samordnare på Kyrkornas världsråds kontor i Jerusalem. Bild: Arne Lapidus

Yusef Daher, palestinsk samordnare på Kyrkornas världsråds kontor i Jerusalem, säger att mycket få kristna palestinier som bor på den ockuperade Västbanken kan fira påsk i Jerusalem på grund av Israels restriktioner.

Han understryker att man i år fokuserar på gudstjänster, processioner och andra traditioner medan firandet i övrigt är mycket dämpat.

– Vi är mycket sorgsna över situationen i Gaza. Vi palestinier, både kristna och muslimer, känner oss övergivna av det internationella samfundet som inte reagerar på ohyggligheterna i Gaza, säger Yusef Daher.

ANNONS

– Det finns fortfarande 700–800 kristna palestinier i Gaza. De lever som flyktingar i två kyrkor, säger han.

Haitham Barakat.
Haitham Barakat. Bild: Arne Lapidus

Haitham Barakat sitter utanför sin souvenirbutik på Via Dolorosa, nära Gravkyrkan, och väntar på kunder. Men ingen verkar intresserad av att köpa religionssouvenirer som kors och Jesusbilder i olivträ och pärlemor, inte heller skålar, smycken, tyger och annat han har i sin affär.

Har är en av Jerusalems många hårt prövade affärsinnehavare som upplever ännu en förlorad helg utan kunder och inkomster. Efter pandemin, tidigare krig och palestinska intifador, folkresningar, pågår nu ett nytt krig, blodigare än någonsin. Särskilt hårt drabbade är butiksägarna i gamla staden som säljer souvenirer till turister och pilgrimer.

– Affärerna går mycket dåligt. Inga turister, inga kunder. Se själv, bara folk från stan på gatorna och de köper inte souvenirer, säger Haitham Barakat, 47.

Palestinierna Jihada och Naaman Amro från Hebron.
Palestinierna Jihada och Naaman Amro från Hebron. Bild: Arne Lapidus

Muslimska palestinier strömmar in genom Damaskusporten på väg till fredagsbönen i den heliga fastemånaden ramadan. För invånare på den ockuperade Västbanken har den israeliska militären och säkerhetstjänsten bestämt att män ska vara över 55 år och kvinnor över 50 för att få komma in i Jerusalem och till al- Aqsamoskén, medan inga restriktioner gäller för invånare i staden.

– Det är inte lätt att komma till al-Aqsa för att be med alla israeliska vägspärrar och restriktioner. Och vi känner ingen glädje under ramadan. Hur kan vi bryta fastan med mycket mat när det finns människor i Gaza som inte ens har bröd, säger Naaman Amro, 60, universitetslärare från Hebron.

ANNONS

Vi träffar honom när han är på väg in genom Damaskusporten tillsammans med sin fru Jihada, 56, lärare.

– Vi ägnar oss åt bön i år, inte åt firande, säger han.

Samtidigt är många israeliska judar på väg till och från. Västra muren, judendomens heligaste plats. Många förrättar bön vid muren på sabbatsaftonen – och de flesta passerar genom Jaffaporten.

– Vi känner ingen spänning och ingen rädsla i Jerusalem, det är vår huvudstad. Kriget i Gaza är ett försvarskrig. Vi är starka, vi fortsätter tills vi slagit tillbaka alla hot, säger Yair Avilev, 17, gymnasist som bor i Jerusalems gamla stad.

LÄS MER:Spänt läge inför fredagsbönen i Jerusalem

LÄS MER:Kriget ställer in julfirandet i Betlehem

LÄS MER:Israeliska gränsbyn är tömd – invånarna vägrar återvända

LÄS MER:Beduinen Muhammad fördrevs från Västbanken av israeliska bosättare

ANNONS