George Pell anländer till domstolen i Melbourne.
George Pell anländer till domstolen i Melbourne.

Lång process väntar mot kardinal

Vatikanens ekonomichef, kardinal George Pell, har gjort ett kort framträdande inför en domstol i Melbourne och förklarat sig "icke skyldig". Han anklagas för flera fall av sexuella övergrepp i Australien på 1970-talet.

ANNONS
|

76-åringen lämnade inga kommentarer, varken när han anlände eller när han lämnade domstolen inför ett stort medieuppbåd, eskorterad genom journalistklungan av poliser. Förutom journalister samlades även anhängare och motståndare till Pell.

Han var inte skyldig att närvara vid onsdagens inledande förhandling, där advokater och åklagare skulle bestämma nästa datum i domstolsprocessen, som förväntas bli lång.

Vill "rentvå sitt namn"

I domstolen sade kardinalens advokat Robert Richter att kardinalen i rättegången kommer att förklara sig "icke skyldig".

- För att undvika tvivel och på grund av intresset, kan jag ange att kardinal Pell förklarar sig icke skyldig till alla anklagelser och kommer att fortsätta att hävda sin oskuld, sade Richter.

ANNONS

Han väntas nu framträda igen i rätten den 6 oktober. Tidigare har han lovat att försvara sig och "rentvå sitt namn".

Efter en två år lång utredning lades anklagelserna mot honom fram i slutet av juni. Polisen har inte preciserat exakt vilka brott han anklagas för, när de ska ha skett eller åldrar på de utsatta, men har sagt att det rör sig om "flera fall". Åklagare har nu enligt BBC fram till den 8 september på sig att förbereda en sammanfattning av bevisläget.

Tredje högsta

Anklagelserna mot Pell har skakat Vatikanen och riskerar att hota påvens trovärdighet i hans uttalade nolltolerans mot sexövergrepp inom katolska kyrkan. Företrädare för offer för sexövergrepp är kritiska till att påven lyfte upp Pell till posten som ekonomichef – den tredje högsta inom kyrkan – 2014. Redan då anklagades Pell för att ha misskött anklagelser om prästers övergrepp mot barn under sin tid som ärkebiskop i Melbourne och Sydney.

Pell är tjänstledig från Vatikanen under tiden då rättsfallet pågår i Australien. Han har tidigare sagt att han planerar att återgå till rollen som ekonomichef när fallet är avslutat.

TT-AFP-AP

Fakta: Anklagelser mot Pell

George Pell har tidigare anklagats för att ha mörklagt sexuella övergrepp som präster begått i delstaten Victoria, där han arbetade.

I februari 2016 tillkom uppgifter om att polisen i Victoria hade utrett anklagelser om att George Pell själv begått sexuella övergrepp mot ett antal pojkar i slutet av 1970-talet.

Senare samma månad sade Pell att kyrkan begick "katastrofala" misstag i samband med tidigare övergreppsskandaler, när man valde att inte tro barns berättelser.

I oktober förra året förhördes kardinalen i Rom av australisk polis angående anklagelserna.

I maj i år riktades nya övergreppsanklagelser mot George Pell i en bok, anklagelser som kraftigt tillbakavisades av kardinalen. Han lovade att fortsätta samarbeta med myndigheterna i utredningen.

Källa: AFP, The Newcastle Herald

ANNONS