Egyptens snabbt växande befolkning nådde hundra miljoner tidigare i veckan. På bilden syns trängsel på en av Kairos gator. Arkivbild.
Egyptens snabbt växande befolkning nådde hundra miljoner tidigare i veckan. På bilden syns trängsel på en av Kairos gator. Arkivbild. Bild: Nariman el-Mofty/AP/TT

Landet hoppas på färre barn: "Två räcker"

Var 17:e sekund föds en ny invånare i Afrikas tredje folkrikaste land – vars befolkning nu har nått hundra miljoner. Regeringen ser befolkningsexplosionen som den största utmaningen vid sidan av terrorism.

ANNONS

När Yasmine Rabie såg dagens ljus var intresset stort framför det stora räkneverk som placerats vid statistikmyndigheten i Kairo. När hon föddes runt lunchtid i tisdags nådde nämligen Egyptens befolkning officiellt 100 000 000.

Landet är Afrikas tredje mest befolkade, efter Nigeria och Etiopien. Och bebislyckan till trots är den stadigt växande befolkningen snarare en källa till oro än glädje.

Varje dag föds nästan 5 000 människor i Egypten, enligt officiella uppgifter, och sex av tio egyptier är under 30 år. President Abd al-Fattah al-Sisis regering ser befolkningstillväxten som den största utmaningen tillsammans med terrorism. Om utvecklingen fortsätter på samma spår kan befolkningen nå 128 miljoner år 2030, enligt beräkningar.

ANNONS

"Två barn räcker"

Egypten, arabvärldens mest folkrika land, försöker bromsa utvecklingen. Genom kampanjen "Två räcker" hoppas regeringen kunna övertyga föräldrar om att skaffa färre barn.

Tusentals familjeplanerare har skickats ut till landsbygden, där barn ofta ses som en garanti för framtida arbetskraft, för att erbjuda billiga preventivmedel. Regeringens linje har till och med fått stöd från det inflytelserika islamska lärosätet al-Azhar, som har understrukit att familjeplanering inte är förbjudet av Gud.

Hittills har dock ansträngningarna inte resulterat i tillräckliga förändringar – även om den så kallade fertilitetsgraden sjunkit från 3,5 födda barn per kvinna 2014 till 3,1 barn 2018, enligt en FN-studie.

Saknar strategi

Kritiker menar att det är mycket snack men lite verkstad från politikerna. Preventivmedel av varierande kvalitet, dålig medicinsk utbildning och ingen obligatorisk familjeplaneringskurs för nya läkare är del av problemet, enligt förlossningsläkaren Amr A Nadim.

– Överbefolkningen slukar allt. Men jag upplever inte att regeringen arbetar så hårt med frågan, säger han till The New York Times.

– Det händer att jag får ett samtal från en gravid kvinna i behov av akut hjälp men så kan jag inte nå fram till henne på grund av trafiken. Det finns ingen verklig strategi för att bekämpa problemet.

Regeringen står under hård press att tackla befolkningsutvecklingen samtidigt som levnadsförhållandena i allmänhet innebär stora utmaningar.

ANNONS

Nästan en av tre egyptier beräknas leva under fattigdomsgränsen, enligt statistikmyndigheten. Arbetslösheten ligger på omkring tio procent och folkets missnöje kokar över av det kärva tillståndet i landets ekonomi. För att få ett miljardlån från Internationella valutafonden (IMF) var al-Sisi för några år sedan tvungen att lansera ett reformpaket med en rad impopulära åtstramningsåtgärder.

Trångbott

Dessutom blir det allt trängre. Många arabiska och afrikanska länder kämpar med att tackla de snabba befolkningsökningarna. Men i Egypten är trycket särskilt stort eftersom över 95 procent av invånarna skockas på mindre än 8 procent av landets yta – som motsvarar ungefär Danmarks storlek.

Regimen har plöjt ner stora pengar i flera skrytbyggen – däribland den nya administrativa huvudstad som ska lätta på trycket i Kairo – men få har råd att flytta dit.

Trots sina hundra miljoner finns Egypten inte med på listan över världens tio mest folkrika länder. Det gör däremot Brasilien, Bangladesh, Ryssland och Mexiko. Men år 2100 väntas Egypten, tillsammans med Kongo-Kinshasa, Etiopien och Tanzania, att ha tagit deras platser, enligt FN-prognosen World Population Prospects 2019.

Sofia Eriksson/TT

Egyptens president Abd al-Fattah al-Sisi. Arkivbild.
Egyptens president Abd al-Fattah al-Sisi. Arkivbild. Bild: Vadim Ghirda/AP/TT
Barn leker i Kairo. Arkivbild.
Barn leker i Kairo. Arkivbild. Bild: Hamada Elrasam/AP/TT

Egypten ligger i nordöstra Afrika och omfattar även Sinaihalvön, som ses som del av Asien. Det är ett utpräglat ökenland med Nilen som livgivande pulsåder. Den uppodlade marken är samlad i ett smalt bälte längs flodens stränder.

Till ytan är Egypten mer än dubbelt så stort som Sverige, men befolkningen är starkt koncentrerad till en liten yta; Nildalen och flodens delta är bland de tätast befolkade områdena i världen. En befolkningskoncentration finns också vid Suezkanalen.

Befolkningskoncentrationen gör att landets 100 miljoner invånare trängs på en yta som ungefär motsvarar Danmark. Kairo med förstäder är en megapol med över 20 miljoner invånare.

Källa: Landguiden/UI

1. Kina (1,43 miljarder)

2. Indien (1,37 miljarder)

3. USA (329 miljoner)

4. Indonesien (271 miljoner)

5. Pakistan (217 miljoner)

6. Brasilien (211 miljoner)

7. Nigeria (201 miljoner)

8. Bangladesh (163 miljoner)

9. Ryssland (146 miljoner)

10. Mexiko (128 miljoner)

Källa: FN-prognosen World Population Prospects 2019

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS