Rysslands president Vladimir Putin intervjuas av den statliga tv-kanalen Rossiya 1 den 14 februari 2024.
Rysslands president Vladimir Putin intervjuas av den statliga tv-kanalen Rossiya 1 den 14 februari 2024. Bild: Alexander Kazakov/AP/TT

Läcka: Rysk miljardsatsning på hjärntvätt

Ryssland planerar att lägga motsvarande 12,4 miljarder svenska kronor på propaganda riktad mot den egna befolkningen under 2024. Det visar läckta dokument som flera europeiska medier, däribland Expressen, har tagit del av.

ANNONS
|

I de hittills hemliga dokumenten beskrivs den enorma budgeten för den statliga propagandan, som omfattar allt ifrån tv-propaganda till patriotiska mobilspel för barn och massövervakning av internet. Det finns också tydliga riktlinjer för hur de ukrainska ockuperade områdena Donetsk och Luhansk, som Ryssland påstår sig ha annekterat, ska kontrolleras. Bland annat byter ryska hantverkare ut ukrainska tv-paraboler på hus och ersätter dem med ryska. Allt för att försäkra sig om att propagandan når ut.

– Detta är enligt min mening mycket mer långtgående än något jag någonsin sett, säger Rysslandsexperten Martin Kragh på Centrum för Östeuropastudier vid Utrikespolitiska institutet till Expressen.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS