Polis utanför den assyriska kyrkan där attacken skedde.
Polis utanför den assyriska kyrkan där attacken skedde. Bild: Mark Baker/AP/TT

Kyrkdåd i Sydney utreds som terror

Knivattacken i en kyrka i västra Sydney utreds som misstänkt terroristbrott, uppger australisk polis på en presskonferens.

ANNONS

En 15-årig pojke har gripits misstänkt för att ha knivhuggit tre personer under en gudstjänst i den assyriska kyrkan i stadsdelen Wakeley.

– Vi bedömer att det finns element som uppfyller det som kan anses vara religiöst motiverad extremism, säger polischefen Karen Webb enligt tv-kanalen ABC.

Bland de skadade finns en biskop som höll i sammankomsten när en svartklädd person iförd munskydd gick fram till altaret och började hugga.

Det hela direktsändes på nätet och gärningspersonen fällde kommentarer till biskopen kopplat till religion, enligt Webb. Pojken var känd av polisen, men inte som extremist.

– Han fanns inte på någon terrorbevakningslista, säger Webb.

ANNONS

Biskopen opereras akut och hans tillstånd beskrivs som kritiskt men stabilt. De övriga skadade ska inte ha fått livshotande skador, enligt hälsomyndigheter.

Två poliser skadades när oroligheter bröt ut utanför kyrkan, då upprörda människor som samlats på platsen rök ihop med polis.

Ambulanspersonal, som tog hand om cirka 30 skadade i samband med oroligheterna, kunde av säkerhetsskäl inte lämna kyrkan på flera timmar.

– Det är oacceptabelt och de som var inblandade i det upploppet kan förvänta sig att vi knackar på dörren, säger Webb.

ANNONS