Vampyrmetoden är en skönhetsbehandling som brukar gå ut på att ta blod från kunden för att bearbeta det och därefter injicera det i ansiktet.
Vampyrmetoden är en skönhetsbehandling som brukar gå ut på att ta blod från kunden för att bearbeta det och därefter injicera det i ansiktet. Bild: Lise Åserud

Kvinnor smittade av hiv efter ”vampyrbehandling”

Ett spa i New Mexico lockade kunder med en trendig skönhetsbehandling. Den amerikanska folkhälsomyndigheten rapporterar nu att tre kvinnor har smittats av hiv på kliniken och varnar om riskerna med estetiska injektionsbehandlingar.

ANNONS
|

Kändisar som Kim Kardashian och Cher har populariserat den så kallade vampyrmetoden. En skönhetsbehandling som utlovar slätare och piggare hud.

Kundens eget blod är grundstenen. Man tar kundens blod som sedan bearbetas och injiceras i ansiktet.

Men för tre kvinnor som valde att genomgå behandlingen i ett spa i New Mexico slutade ingreppet med ett oväntat utfall – de smittades av hiv, uppger den amerikanska folkhälsomyndigheten CDC.

Myndigheten uppger i en rapport att dessa är de första dokumenterade fall av hiv-smitta vid estetiska injektionsbehandlingar.

Enligt CDC saknade skönhetskliniken tillstånd och följde inte regelverket för att förhindra smittor. Vid en inspektion ska myndigheten ha hittat använda sprutor i byrålådor.

ANNONS

Kliniken nedlagd

Det var 2018 som en kvinna lämnade ett positivt prov för hiv, ett virus som bland annat överförs via blod.

Efter att ha uteslutit vanliga källor till smittan började CDC titta närmare på fallet för att förstå på vilket sätt hon hade smittats.

Kvinnan berättade att hon hade varit på en spa i New Mexico för en ”vampyrbehandling”.

CDC tillsammans med New Mexicos hälsomyndigheten har granskat kliniken och hittat ytterligare två fall där kunder som har genomgått denna behandling har smittats av hiv.

Enligt AP lades kliniken ner så fort myndigheterna startade sin granskning. För nästan två år sedan dömdes ägaren till tre och ett halv års fängelse för att ha praktiserat medicinsk verksamhet utan licens, rapporterar amerikanska medier.

LÄS MER:Här är kändisarnas nya skönhetstrend

LÄS MER:Svensk kvinna död i Turkiet

LÄS MER:Misstanken: Injicerade fillers utan tillstånd på salong i Göteborg

ANNONS