Kvinnliga schackspelare i protest mot hijab-tvång

Schack-VM för kvinnor kommer äga rum i Iran. Nu hotar flera toppspelare med bojkott på grund av krav på hijab under tävlingen.

ANNONS
|

Flera ur toppskiktet bland kvinnliga schackspelare är upprörda över att det kommande världsmästerskapet i schack ska hållas i Iran. Orsaken är att spelarna då måste ha på sig hijab som täcker håret, halsen och axlarna, skriver CNN. Den regerande amerikanska mästarenNazi Paikidze-Barnes kommer inte delta i tävlingen, som äger rum i Teheran under februari. Anledning menar hon är hijab-tvånget som hon tycker innebärreligiös- och sexistisk diskriminering.

– Om platsen för tävlingen inte ändras kommer jag inte att delta. Jag är väldigt upprörd över det här. Jag känner mig privilegierad om får representera USA i mästerskapet och att inte kunna delta på grund av religiösa, sexisitiska och politiska problem är en stor besvikelse, sägerNazi Paikidze-Barnes till CNN.

ANNONS

"En kvinnorättsfråga"

En annan stora spelare som har rutit ifrån är Carla Heredia från Ecuador. Hon säger att hon hade hoppats att Iran skulle gå med på att låta kvinnor spelautan att riskera straff om de bryter mot klädkoden.

– Det här handlar inte bara om 64 spelare. Det är en världsfråga och enkvinnorättsfråga. Det är därför jag säger ifrån. Sport borde vara fri från den här sortens diskriminering, säger Carla Heredia.

"Inte mottagit några klagomål"

Internationella världsschackförbundet har ännu inte mottagit något klagomål från någonav spelarna. I så fall kommer det att hanteras "professionellt och diplomatiskt", säger förbundets ordförande Susan Polger. Enligt schackförbundet var Iran det enda landet som erbjöd sig att arrangera evenemanget.

– Eftersom det inte fanns några invändningar från någon av de 150 internationella schackfederationerna accepterade vi erbjudandet, uppger en talesperson för schackförbundettill CNN.

Talespersonen fortsätter med att säga att förbundet kommer undersöka alla möjliga lösningar och diskutera saken med arrangörerna i Iran under möten de kommande veckorna.

ANNONS