Frankrikes premiärminister Manuel Valls meddelar att hans regering avgår på tisdagen. Han ska nu satsa på att bli president nästa år. Men uppförsbacken dit är lång och det första hindret som måste klaras av är Socialistpartiet (PS) primärval i januari.
Frankrikes premiärminister Manuel Valls meddelar att hans regering avgår på tisdagen. Han ska nu satsa på att bli president nästa år. Men uppförsbacken dit är lång och det första hindret som måste klaras av är Socialistpartiet (PS) primärval i januari.

Kvinna kan ta över efter Valls

Premiärminister Manuel Valls avgår och siktar på att bli Frankrikes president. En svensk bedömare tror att ett 39-årigt stjärnskott kan ersätta honom.

ANNONS
|

Valls gör sig nu redo för att ta upp kampen om väljarna med främst högerns François Fillon och högerpopulisten Marine Le Pen, som är storfavoriter att gå vidare till andra omgången i presidentvalet.

Båda rivalerna har fördel av att ha varit i opposition under den regerande socialistpresidenten François Hollande. Dennes impopularitet har också smittat av sig på premiärministern, men på tisdagen kommer Valls att lämna in sin och regeringens avskedsansökan.

Inte någon självklarhet

Frankrikekännaren Tomas Lindbom, som i vår ger ut boken "Slaget om Frankrike" (Atlas förlag) om det politiska spelet inför presidentvalet, tror att Valls avgång öppnar för den 39-åriga utbildningsministern Najat Vallaud-Belkacem.

ANNONS

Med henne i spetsen för regeringen kan Hollande framstå som en president som representerar framåtblickande och nytänkande.

- Najat Vallaud-Belkacem är på intet sätt självklar. Jag skulle kunna räkna upp flera alternativ i form av mer troliga gubbar. Men hon representerar just den förnyelse och det nytänkande som Hollande behöver.

Tomas Lindbom påpekar att det är symboliskt betydelsefullt att Valls valde sin hemkommun Évry utanför Paris för att meddela sin avgång och att han siktar på presidentposten.

- Évry, där Valls varit borgmästare, är folkligare än Paris och ger en bild av att Valls är en man av folket och för folket. Det bättrar helt enkelt på hans folkliga framtoning, säger han.

Montebourg kan utmana

Valls tuffa linje efter terrordåden i Paris och Nice, samt hans allmänt socialliberala hållning, har gett honom epitetet "högerns favoritsocialist". Men det är inte säkert att det är någon fördel i Socialistpartiets (PS) primärval, som Valls måste vinna i januari för att kunna utmana Fillon och Le Pen om presidentposten våren 2018.

ANNONS

- Valls socialliberala profil tilltalar inte den del av PS som är klassiskt socialistisk. Partiet består av flera falanger som ofta är i konflikt med varandra, konstaterar författaren och Frankrikekännaren Tomas Lindbom.

Förre ekonomiministern Arnaud Montebourg hör till dem som meddelat att de kandiderar i det socialistiska primärvalet. Tomas Lindbom tror att han är den ende som har chans att slå Valls i januari och därmed bli Socialisternas presidentkandidat.

- I regeringen drev han en vänsterorienterad linje och fick sparken av Valls. Därför talar han mer till väljare som är klassiskt socialistiska, säger han.

Fakta: Klara för Socialistpartiets primärval

Manuel Valls, 54-årig premiärminister. Född i Spanien och har kallats högerns "favoritsocialist". Står för en socialliberal linje, det vill säga långt till höger i det franska Socialistpartiet (på franska: Parti socialiste, PS). Favorit enligt opinionsmätningar och många experter. Var talesman för François Hollandes framgångsrika presidentvalskampanj 2012, utsågs efter valet till inrikesminister och från sista mars 2014 till regeringschef.

Arnaud Montebourg, tidigare minister för industriell förnyelse och ekonomiminister, hör till dem som redan deklarerat att de ställer upp i primärvalet för att försöka bli Frankrikes nästa president. Har ryckt fram i opinionsmätningar och anses av många bedömare ha en god chans att bli Socialistpartiets kandidat.

Benoît Hamon, tidigare utbildningsminister. Chanslös enligt de flesta bedömare.

Marie-Noëlle Lienemann, socialistisk ledamot av senaten. Chanslös enligt de flesta bedömare.

Gérard Filoche, militant kommunist och före detta arbetsmiljöinspektor. Anses av de flesta bedömare vara chanslös

Fakta: Potentiella socialistkandidater

Jean-Luc Mélenchon, grundare av franska Vänsterpartiet (Parti de gauche, PG) och tidigare minister för yrkesutbildningsfrågor.

Christiane Taubira, vänsterikon och före detta justitieminister. Drev igenom samkönade äktenskap och anses vara radikal i rättspolitiska frågor.

Källa: Frankrikekännaren och författaren Tomas Lindbom samt TT:s arkiv.

Fakta: Socialistpartiets primärval

Hålls den 22 januari. Får ingen kandidat mer än 50 procent av rösterna blir det en ny valomgång den 29 januari.

Valet är öppet för alla röstberättigade väljare i Frankrike.

I primärvalet 2011 – första gången partiet valde kandidat på detta sätt – segrade François Hollande i den avgörande omgången med 56,6 procent av rösterna mot Martine Aubry, som fick 43,4 procent. Hollande blev därefter vald till Frankrikes president efter att ha slagit den då sittande högerpresidenten Nicolas Sarkozy.

I Socialistpartiets primärval 2007 – sista gången bara partimedlemmar fick rösta – segrade Ségolène Royal, vilket innebar första gången något av Frankrikes stora partier förde fram en kvinna som presidentkandidat. Royal, som varit Hollandes partner, förlorade mot Sarkozy.

Valet dessförinnan vanns av högerns Jacques Chirac som fick hela 82,2 procent av rösterna mot högerpopulisten Jean-Marie Le Pens 17,8 procent. Socialistpartiets Lionel Jospin hade slagits ut i första omgången.

Nästa års presidentval hålls den 23 april. Får ingen kandidat mer än 50 procent av rösterna hålls en andra valomgång den 7 maj. De flesta mätningar och bedömare tror att det blir en affär mellan högerns François Fillon och högerpopulisten Marine Le Pen,

Källa: TT:s arkiv.

ANNONS