Bild av spridning av en hiv-infektion. Bilden har färglagts för att framhäva de olika delarna.
Bild av spridning av en hiv-infektion. Bilden har färglagts för att framhäva de olika delarna. Bild: CDC/ C. Goldsmith, P. Feorino, E. L. Palmer, W. R. McManus

Kvinna botades från hiv – utan mediciner

En 30-årig kvinna från Argentina har, enligt forskare, blivit botad från hiv utan att ha genomgått någon behandling för sjukdomen. Hon diagnosticerades med hiv 2013 men forskare kan nu inte hitta några intakta viruspartiklar i hennes kropp, rapporterar CNN.

ANNONS
|

Enligt CNN är kvinnan den andra personen i världen som dokumenterats ha botats från hiv utan medicinsk behandling. Den 30-åriga kvinnan har enligt forskningsrapporten inte fått någon regelbunden behandling de åtta år som hon haft hiv-diagnosen och visar i dag inga tecken på en aktiv infektion eller intakta viruspartiklar i kroppen.

Med undantag från en kort period under en graviditet 2019 har kvinnan inte tagit några bromsmediciner under sjukdomsperioden. Efter graviditeten slutade kvinnan ta bromsmedicinerna igen.

Efter att ha analyserat mängder och åter mängder av både blodceller och andra vävnadsceller från kvinnan utan att kunna hitta något tecken på aktiv infektion som skulle kunna föröka sig har nu forskarna en teori: Kvinnans egna immunförsvar har lyckats bota henne från sjukdomen.

ANNONS

– Ett steriliserande botemedel mot hiv har tidigare bara observerats i två patienter som båda har genomgått en mycket toxisk benmärgstransplantation. Vår studie visar att ett sådant botemedel också kan uppnås naturligt utan benmärgstransplantation eller någon typ av behandling alls, skriver doktor Xu Yu, en av forskarna, i ett mejl till CNN.

Hoppas på genombrott för ett botemedel

Forskarna vet i nuläget inte hur patientens kropp på en naturlig väg har kunnat bota henne från viruset men forskaren Xu Yu skriver till CNN att man tror att det bland annat rör sig om olika immunförsvarsmekanismer, där kroppens t-celler är involverade, som utvecklat en extra effektiv respons mot viruset.

Nu hoppas forskarna att undersökningar av fall som detta kan leda till att man hittar ett botemedel mot sjukdomen.

– Detta tyder på att nuvarande ansträngningar för att hitta ett botemedel mot hiv inte är omöjliga och att förhoppningen om att få en aids-fri generation kan bli verklighet, skriver Xu Yu till CNN.

LÄS MER:Larm: Pandemin kan leda till mer hiv-smitta

ANNONS