Kung Charles III får sin krona – efter 70 år

Efter över 70 år som tronarvinge är det dags – i dag blir Charles III krönt till kung över Storbritannien och det brittiska samväldet. Miljoner britter och rojalister över hela världen laddar för firandet.
Här är schemat för dagen.

ANNONS
|

Tidningen The Guardian kallar kung Charles för ”skymningskungen”. Det är en referens till hans ålder och förändringarna som skett i Storbritannien sedan kröningen av den unga Elizabeth II 1952 – en kröning som enligt tidningen då var som en soluppgång.

Vid lunchtid på lördagen får kung Charles III till slut sin krona – över 70 år efter att han blev tronarvinge. Själva kröningen föregås av en kunglig parad från Buckingham Palace till Westminster Abbey.

Till den pampiga kröningsceremonin i Westminster Abbey har 2 000 kungliga gäster och andra dignitärer bjudits in. Ceremonin är den 40:e i ordningen sedan den första brittiske monarken kröntes i katedralen år 1066.

ANNONS

Från Sverige närvarar kung Carl Gustaf och kronprinsessan Victoria.

Redan under fredagen vajade de brittiska flaggorna längs gatorna och centrala London var fullt av poliser och avspärrningar.

– Den kungliga familjen är vår historia, tradition och stabilitet, säger 81-åriga Margaret Tinsley från Dorset till TT.

Hon har tillbringat de senaste nätterna i ett tält vid paradgatan The Mall tillsammans med de mest inbitna rojalisterna för att få en skymt av kungaparet.

Schemat timme för timme

Alla klockslag står i svensk tid.

11.20: Kungens procession startar från Buckingham Palace. Paraden går längs The Mall till Trafalgar Square, Whitehall och Parliament Street till Parliament Square mot slutmålet Westminster Abbey.

12.00: Kung Charles III går in i Westminster Abbey för kröningen som genomförs av ärkebiskopen av Canterbury inför kungens familjemedlemmar, tidigare brittiska premiärministrar, utländska statschefer och särskilt inbjudna vip-gäster.

14:00: Kung Charles III och drottninggemål Camilla färdas tillbaka till Buckingham Palace längs samma väg som tidigare.

15:30: Kung Charles hälsar sina undersåtar från balkongen på Buckingham Palace – en tradition vid kröningar sedan 1902.

Källa: BBC

Kritiseras för kostnader – men ölen väntas flöda

Enligt tidningen The Evening Standard väntas över 100 000 utländska turister till London för evenemanget, som kan ge över fem miljarder kronor i intäkter för Londons besöksnäring.

Tidningen skriver också att Storbritanniens pubar kan öka sina intäkter med över 120 miljoner pund på kröningsdagen, med hänvisning till British Beer and Pub Association.

En talesperson för det brittiska kungahuset har sagt till tidningen att kröningen kommer vara en ”enorm ekonomisk boost till nationen”, men att organisatörerna är medvetna om att levnadskostnaderna i Storbritannien har ökat och att man därför gjort effektiviseringar i evenemanget.

Kung Charles III hälsar på sina åskådare utanför Buckingham Palace på fredagen.
Kung Charles III hälsar på sina åskådare utanför Buckingham Palace på fredagen. Bild: James Manning

Kröningen av kung Charles, som har planerats i flera år under namnet Operation Golden Orb, har beräknats kosta mellan 50 och 100 miljoner pund. Kostnaden har tidigare kallats ”ett slag i ansiktet” på brittiska skattebetalare som kämpar för att få ekonomin att gå ihop.

ANNONS

”En nationell händelse som den här skapar ett enormt intresse globalt som kommer att betala tillbaka utgifterna, och överskrida dem med tillskottet till vår ekonomi och vår nations ställning”, skriver en talesperson för det brittiska kungahuset till The Evening Standard.

– Världens ögon är riktade mot London, säger det brittiska underhusets talman sir Lindsay Hoyle till tidningen.

LÄS MER:Fem punkter: Kröningen av kung Charles III

LÄS MER:Omvärldsquiz vecka 18: 7 frågor om veckan som gått

LÄS MER:Kritik mot kröningsfest bland krisande britter

Fakta: Monarkin i Storbritannien

Elizabeth II blev Storbritanniens drottning när hennes pappa kung Georg VI avled 1952.

Efter hennes död den 8 september 2022 tillkännagavs den 10 september att Charles blir ny brittisk regent.

Tillkännagivandet gjordes av ett speciellt råd, "The Accession Council", ungefär Rådet för trontillträdande, som bland annat består av premiärministern och äldre parlamentsledamöter. Rådet har runt 700 medlemmar.

I samband med tillkännagivandet blev kung Charles son William prins av Wales – den titel som Charles tidigare bar.

Som brittisk monark har man en motsvarande titel i 15 av de över 50 stater som ingår i Samväldet av tidigare brittiskstyrda länder, däribland Australien, Kanada, Nya Zeeland och Jamaica.

Drottning Elizabeth II var regent i 70 år, från sin fars död den 6 februari 1952 fram till sin egen död, och var den längst regerande brittiska monarken någonsin. (TT)

Källor: Encyclopaedia Britannica, Nationalencyklopedin, brittiska parlamentet

ANNONS