Utländska diplomater väntar utanför domstolen i Havanna där rättegången mot de kubanska artisterna Luis Manuel Otero Alcántara och Maykel Castillo pågår.
Utländska diplomater väntar utanför domstolen i Havanna där rättegången mot de kubanska artisterna Luis Manuel Otero Alcántara och Maykel Castillo pågår. Bild: Ramon Espinosa/AP/TT

Kuba: Artister döms till fängelse

En kubansk domstol har dömt två aktivister, artisten Luis Manuel Otero Alcántara och rapparen Maykel Castillo, till fem respektive nio års fängelse.

ANNONS

Otero Alcántara befanns skyldig till att bland annat ha förolämpat hemlandets symboler och för att ha stört allmän ordning, medan Castillo dömdes för bland annat misshandel.

Otero Alcántara greps den 11 juli i fjol när han var på väg att ansluta sig till en demonstration mot regeringen. Han har suttit fängslad sedan dess i väntan på rättegång. Han är ledare för den oppositionella aktivistgruppen Movimiento San Isidro, som den kubanska regimen beskyller för att vara finansierad av USA. Performanceartisten har bland annat använt sig av den kubanska flaggan i sina verk.

Maykel Castillo, känd som Grammyvinnaren "Osorbo" och en av kompositörerna bakom låten "Patria y vida" (Fosterlandet och livet), greps i maj i fjol. Han anklagades för att ha gjort motstånd och varit aggressiv i samband med en mindre demonstration i huvudstaden Havanna.

ANNONS

"Patria y vida" har anammats av demonstranter och oppositionella på Kuba, men irriterat regeringen. Den anspelar på den tidigare kubanske presidenten Fidel Castros valspråk "Fosterlandet eller döden".

Åklagaren hade krävt sju respektive tio års fängelse för de två aktivisterna.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS