Kritikstorm efter Trumps hån mot programledare

President Donald Trumps ordkrig mot medierna har nått en ny höjdpunkt – eller snarare lågvattenmärke – med angreppet mot en ansedd kvinnlig programledare. Trump beskriver henne som korkad, galen och blödande efter en ansiktslyftning.

ANNONS
|

Vita huset försvarar presidenten med att han är en fighter som slår tillbaka om han angrips.

Målet för presidentens senaste Twitterutbrott är tv-kanalen MSNBC:s programledare Mika Brzezinski. Ordvalet beskrivs som ovanligt vulgärt och sexistiskt, till och med för Donald Trump, och har mött en storm av kritik även från partikamrater i Republikanerna.

"Otillbörligt. Ovärdigt. Icke presidentlikt" twittrade Jeb Bush, en av Trumps rivaler i kampen om att få bli Republikanernas kandidat i presidentvalet.

Den ledande republikanen i kongressen, representanthusets talman Paul Ryan, medgav att presidentens ordval var "olämpligt".

- Vad vi försöker göra här är att förbättra tonen, hövligheten i debatten. Och det här bidrar uppenbarligen inte till det, sade Paul Ryan vid en presskonferens, enligt nyhetsbyrån AFP.

ANNONS

Arga tweets

Trumps angrepp kom sedan Brzezinski i torsdagsmorgonens program "Morning Joe" skarpt kritiserat hans regering och antytt att presidenten inte är riktigt klok.

"Jag hörde att usla @Morning_Joe talar illa om mig (tittar inte längre). Hur kommer det sig då att låg-IQ, galna Mika tillsammans med Psycho Joe kom...", twittrade Trump redan innan programmet var slut.

I nästa tweet fortsatte han: "...till Mar-a-Lago (Trumps hus i Florida) 3 kvällar i rad runt nyårsafton och envisades med att göra mig sällskap. Hon blödde illa från en ansiktslyftning. Jag sade nej!"

"Psycho Joe" syftar på Joe Scarborough, som leder programmet tillsammans med Mika Brzezinski. I början av presidentvalskampanjen var Trump ofta gäst i "Morning Joe" och programledarna anklagades för att stå på alltför vänskaplig fot med Trump. Men i augusti förra året var "vänskapen" tydligen över för Trump. På Twitter skrev han då att han en vacker dag skulle berätta sanningen om de "två clownerna".

"Trump slår tillbaka"

Vita husets biträdande pressekreterare Sarah Huckabee Sanders försvarade Trump vid en pressbriefing i Vita huset som helt dominerades av händelsen. På frågor om Trump gått för långt svarar hon:

- Jag tycker inte det. Presidenten har attackerats skoningslöst i det programmet och han har gjort klart att när han attackeras så försvarar han sig.

ANNONS

Hon säger att inte bara Trump utan många medlemmar av hans stab, även hon själv, har angripits personligen i det aktuella programmet och kritiserade medierna för att de inte reagerat på personangreppen mot Trump.

- Uppriktigt sagt, om sådana attacker skett under den tidigare administrationen, då skulle resten av medierna ha sagt ifrån. Ingen gör det i dag, svarade Sarah Huckabee Sanders.

"Nytt lågvattenmärke"

Natalia Brzezinski, som tidigare levde och arbetade i Sverige när maken Mark – bror till Mika – var USA:s ambassadör i Stockholm, skriver i en kommentar till Dagens Nyheter :

"Detta är ett nytt lågvattenmärke i den amerikanska debatten och jag och många andra kvinnor i USA kommer inte längre att finna oss i detta. Vi står på Mikas sida!"

TT

ANNONS