En fiskebåt med migranter i hamn på den italienska ön Lampedusa 2021. Arkivbild.
En fiskebåt med migranter i hamn på den italienska ön Lampedusa 2021. Arkivbild. Bild: David Lohmueller/AP/TT

Kritik mot Italiens nya migrationsregler

Nya migrationsregler i Italien får kritik. Fler migranter kommer att dö på vägen till Europa, varnar hjälporganisationer i ett gemensamt upprop.

ANNONS
|

Reglerna trädde i kraft tidigare i veckan och innebär att fartyg som hämtat upp migranter i sjönöd vid den italienska gränsen måste bege sig till den hamn de tilldelas efter varje enskild undsättning. Tidigare har fartygen kunnat utföra flera räddningar åt gången ute till havs.

Nu riktar 20 välgörenhetsorganisationer kritik mot reglerna, eftersom de anser att de inte kommer kunna rädda lika många migranter. De poängterar också att det strider mot internationell sjörätt om kaptenen måste fortsätta till en hamn med vetskap om att människor befinner sig i sjönöd.

Italiens nya högerregering med premiärminister Giorgia Meloni i spetsen har lovat att stoppa fartyg med migranter till Italien. Under förra året anlände 105 000 migranter till landet den vägen, enligt det italienska inrikesdepartementet. Landet har haft svårt att få andra EU-länder att bistå i mottagandet.

ANNONS

Sedan 2014 har minst 20 218 människor omkommit eller försvunnit när de försökt ta sig över Medelhavet till Europa på illegal väg, enligt FN:s migrationsorgan IOM.

ANNONS