Statsminister Ulf Kristersson talar på Folk och försvars rikskonferens i Sälen 2024
Statsminister Ulf Kristersson talar på Folk och försvars rikskonferens i Sälen 2024 Bild: Sanna Tedeborg

Kristerssons svar till Orbán: ”Ser fram emot Budapest”

Statsminister Ulf Kristersson svarar Ungerns premiärminister Viktor Orbán att han ”ser fram emot att träffas i Budapest”.
Detta efter att Orbán bjudit in honom till samtal om de två ländernas bilaterala relation.

ANNONS
|

Det var på tisdagen som det damp ner ett brev i statsminister Ulf Kristerssons brevlåda. Avsändaren var Ungerns premiärminister Viktor Orbán som bjöd in Kristersson till sin hemstad Budapest för att diskutera Sveriges och Ungerns bilaterala relation. I samband med detta skrev Orbán också på plattformen X att mötet skulle handla om en förhandling om det svenska Natomedlemskapet. Någon förhandling nämndes dock inte i brevet. Och Sveriges utrikesminister gick ut direkt och sa att någon förhandling inte kommer på tal.

Nu har regeringen som utlovat ”analyserat” brevet och Kristersson har skickat iväg ett svar till Orbán.

I svaret skriver han att han ”ser fram emot” att diskutera bilaterala frågor med Orbán i Budapest – ”vid någon tidpunkt som passar oss båda”. Kristersson skriver vidare att de två ledarna ”också har möjlighet att träffas på mötet i Bryssel den 1 februari”.

ANNONS
Här är Kristerssons svar till Orbán.

På onsdagen gick ungerska parlamentets talman László Kövér ut och kritiserade Sverige för att bland annat ha ”behandlat Ungern med arrogans”. Han antydde också att löftet om att Ungern inte ska vara sist med att godkänna Sveriges natoansökan, kanske inte gäller längre. ”Någon måste ju vara sist”, hette det från talmannen.

Men Sveriges utrikesminister Tobias Billström (M) delar inte talmannens bild av att Sverige kritiserat Ungern.

– Nej, jag gör inte bedömningen att vi har gjort det. Jag som utrikesminister har inte förtalat Ungern, säger han till Aftonbladet.

Billström fortsätter:

– Det är hans åsikt och han företräder parlamentet, men jag utgår från att man från ungersk sida är medveten om de löften man ställt ut till omvärlden. Att man inte ska vara sist med att ratificera Sverige.

Björn Söder: Kristersson borde åkt för länge sen

I tisdags skickade Ungerns premiärminister Viktor Orbán ett brev till statsminister Ulf Kristersson där han ber honom komma till Budapest. På X skrev premiärministern att det var för att förhandla om Natomedlemskapet.

En som tycker att Kristersson borde resa till Ungern är riksdagsledamoten Björn Söder (SD), som också sitter i Riksdagens Natodelegation.

– Redan i somras fick jag indikationer på det här med att Ungern inte kommer bli sist med att godkänna, det kanske inte gäller längre, säger Söder och lägger till att han har kontakter med ungerska parlamentsledamöter och ambassadanställda.

ANNONS

– Man är irriterad på hur Sverige har betett sig mot Ungern under en längre tid, framförallt under den förra regeringen då man anser att man fått obefogad kritik.

Björn Söder tycker att Kristersson borde ha åkt för länge sen.

– Min utgångspunkt här är att svensk säkerhet står över allt annat. Då kanske man får visa lite pragmatism också, oavsett om det är rätt eller fel finns det knutar på tråden och då får man försöka lösa dem.

Beslut kan fattas 26 februari

Turkiets parlament sade ja till Sverige under tisdagen och nu har landets president Recep Tayyip Erdogan två veckor på sig att sätta sin underskrift på dokumentet. Sedan är allt klart från turkiskt håll.

Det ungerska parlamentet har vinteruppehåll till den 26 februari men kan extrainkallas om en majoritet vill det. Oppositionen har krävt just detta.

GP har sökt Tobias Billström för en kommentar, men han avböjer att uttala sig.

LÄS MER:Orban: Ungern stöttar svenskt Natomedlemskap

LÄS MER:Ungernkännaren: Orbán vill rätta till bilden som EU:s problembarn

LÄS MER:Andersson: SD har motarbetat Sveriges Natomedlemskap

LÄS MER:Turkiets parlament har godkänt Sveriges Natoansökan

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS