Statsminister Ulf Kristersson (M).
Statsminister Ulf Kristersson (M). Bild: Pontus Lundahl/TT

Kristersson: Erkännanden innebär ingenting

Att Norge, Irland och Spanien erkänner staten Palestina kommer inte att påverka utvecklingen i kriget i Gaza, enligt statsminister Ulf Kristersson (M).

ANNONS

På en pressträff får statsministern en fråga om vad erkännandena kan innebära för det som händer i konflikten.

– I grund och botten ingenting, svarar Kristersson.

– Det innebar ingenting när Sverige fattade det beslutet. Jag tycker att det var förhastat då när det gjordes, helt oförankrat dessutom, men två fel gör ju inte ett rätt.

Nu behövs "en seriös process på olika sätt" för att nå fram till en tvåstatslösning, enligt Kristersson.

– Ett erkännande är en mycket naturlig konsekvens i en sådan process, men olika länder gör lite olika. Jag har all respekt för att andra länder fattar sina beslut.

ANNONS

S-ledaren Magdalena Andersson beskriver erkännandena som "väldigt glädjande".

– Det är en tydlig markering från de här länderna att man står upp för en långsiktig och fredlig tvåstatslösning, säger hon till TT.

– Här önskar jag att den svenska regeringen kunde agera mer offensivt vad gäller behovet av en snabb vapenvila, att man får in mer mat och förnödenheter, att bosättarvåldet stoppas. Men också att man tydligare driver på för en tvåstatslösning.

Även Nooshi Dadgostar (V) efterlyser mer aktivitet från den svenska regeringen.

– Man har uppvisat en upprörande passivitet, säger hon.

– Men nu kan EU sätta större tryck på Israel, skapa fred och framtidstro i Gaza, på Västbanken och i Israel för en tvåstatslösning. Omvärldens tryck kommer avgöra frågan.

ANNONS