Krismöte för Ryanair över baleariskt bakverk

Passagerare som vill ta med sig det traditionella bakverket ensaïmada hem från Mallorca kan åka på en bagageavgift på flera hundra kronor. Därför har den lokala bagarföreningen nu kallat till krismöte med flygbolaget. De ska ”försvara lokalt producerad mat och undvika alla former av diskriminering”.

ANNONS

I Ryanairs guide till matkulturen på Mallorca tipsar de om att äta det traditionella bakverket ensaïmada på Palmas äldsta restaurang. Men för de som vill köpa med sig samma bakverk hem efter resan kan det blir dyrt om de flyger med just Ryanair.

De brukar nämligen säljas i stora åttkantiga lådor som många har svårt att få ner i bagaget. När de då tar med lådan i handen kan de åka på en saftig avgift på 45 euro, eller 520 kronor, per ask när det flyger med budgetflygbolaget.

Avgiften går att undvikas om man köper bakverket inne på flygplatsen och det är detta som retat upp den lokala bagarföreningen.

ANNONS

Krismöte för att försvara lokalt producerad mat

Pep Magraner, ordförande för de baleariska öarnas bagarförbund, säger att det är diskriminering att flygbolaget inte tar ut avgiften för bakverk köpta på flygplatsen och att det skadar andra leverantörer.

Enligt The Guardian har den baleariska turistministern, Iago Negueruela, sagt att de kallat till ett krismöte med Ryanair för att ”försvara lokalt producerad mat och undvika alla former av diskriminering”.

Mötet tillkallades efter det att ett bråk brutit ut på flygplatsen i Palma de Mallorca. Två passagerare som velat ta med sig var sin ensaïmada hem krävdes på samma avgift som om bakverket var ett extra handbagage. Det slutade med att de övergav kakan heller än att betala avgiften.

Regeringen i Balearerna har krävt att denna avgift slopas och att kaklådorna inte ska klassas som en väska. Iago Negueruela säger till The Guardian att han hoppas att mötet hålls denna veckan och att problemet snart kommer att vara löst.

– Alla andra flygbolag tillåter passagerare att ta med sig två ensaïmadas ombord. Det är bara ett problem hos Ryanair, men då pratar vi om många flyg till det spanska fastlandet vilket är slutdestinationen för de flesta ensaïmadas, säger Iago Negueruela.

Tagit strid mot avgifter för handbagage

Tidigare i år gav Balearernas konsumentmyndighet böter till Ryanair på 24 000 euro för att bolaget tar ut extra avgifter för att ta med handbagage ombord. Enligt konsumentverket får inte handbagage klassas som bagage då det enligt en dom i EU-domstolen är en ”oumbärlig del av lufttransport”, därmed kan man heller inte ta extra betalt för det.

ANNONS

Ryanair introducerade 2018 avgifter för handbagage som ska förvaras på bagagehyllan. Det tas antingen en avgift för handbagaget alternativt inkluderas om man uppgraderar sin biljett till en dyrare. Även flygbolaget Veuling har infört liknade avgifter.

Ensaïmada

Ett sött bakverk från Balearerna där det har ätits sedan 1600-talet. Degen innehåller mjöl, jäst, vatten, ägg och ister, den formas till en snurra och bakas.

LÄS MER:Här är Göteborgs godaste croissant – enligt expertjuryn

LÄS MER:Aktieanalytiker: Konkursrisk ökar för SAS

LÄS MER:Frankrike förbjuder korta flygresor – för att minska utsläpp

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS