Ett porträtt av Wagnerledaren Jevgenij Prigozjin vid en informell minnesplats i S:t Petersburg på torsdagen.
Ett porträtt av Wagnerledaren Jevgenij Prigozjin vid en informell minnesplats i S:t Petersburg på torsdagen. Bild: Dmitri Lovetsky/AP/TT

Kreml: Lögn att vi beordrat Prigozjins död

Misstankar har riktats mot Rysslands president Vladimir Putin efter flygkraschen där Wagnergruppens ledare Jevgenij Prigozjin förolyckades – men styret i Moskva slår ifrån sig allt ansvar.
Det är en "absolut lögn" att Kreml skulle ha beordrat mord på Prigozjin, uppger Kremls talesperson Dmitrij Peskov.

ANNONS
|

Jevgenij Prigozjin omkom i en flygplanskrasch på onsdagen, enligt uppgifter från den ryska luftfartsmyndigheten Rosaviatsia.

– Det finns mycket spekulationer kring flygplanskraschen och passagerarnas tragiska död, bland dem Jevgenij Prigozjin. Allt detta är en absolut lögn, säger Dmitrij Peskov vid en pressträff på fredagen.

– Så fort resultaten är inne kommer de att publiceras, säger Peskov.

"Hektiskt schema"

På frågan om Vladimir Putin kommer att närvara vid begravningen av Prigozjin hävdar Kremls talesperson att den omfattande utredningen kring kraschen först måste slutföras.

– För närvarande har presidenten ett mycket hektiskt schema, säger Peskov.

Mycket är fortfarande oklart efter flygkraschen i onsdags, då Prigozjin uppges ha omkommit. Det är inte känt vad som orsakade kraschen, men många bedömare har utgått från att den ryska regimen och president Vladimir Putin ligger bakom händelsen.

ANNONS

Svära trohet

På fredagen undertecknades ett dekret om att medlemmar av ryska paramilitära grupper kommer att behöva svära en ed till den ryska flaggan. Åtgärden, som enligt dekretet syftar till att "forma den andliga och moraliska grunden för försvaret av den Ryska federationen", gäller medlemmar i frivilligstyrkor.

Termen används vanligtvis för att beskriva legosoldatgrupper, enligt dekretet, som publicerats på den ryske presidentens webbplats.

Belarus ledare Aleksandr Lukasjenko säger att Wagnergruppens medlemmar i landet kommer att stanna kvar.

"Wagner levde, lever, och kommer att leva i Belarus", säger Lukasjenko i ett uttalande som återges av belarusiska statliga nyhetsbyrån Belta.

Lukasjenko var delaktig i att medla fram avtalet som satte stopp för Wagnergruppens kortvariga upprorsförsök under midsommarhelgen, och erbjöd därefter Wagnergruppens medlemmar exil i Belarus.

Dmitrij Peskov (mitten) tillsammans med president Vladimir Putin (höger). Arkivbild.
Dmitrij Peskov (mitten) tillsammans med president Vladimir Putin (höger). Arkivbild. Bild: Alexei Danichev
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS