Oppositionen i Italien kräver att Giorgia Melonis regering ska arbeta för att upplösa högerextrema organisationer i landet.
Oppositionen i Italien kräver att Giorgia Melonis regering ska arbeta för att upplösa högerextrema organisationer i landet. Bild: Andrew Medichini

Krav på Melonis regering efter fascistiska hälsningar

Hundratals personer stod på en gata i västra Rom och gjorde fascistiska hälsningar på söndagskvällen. Bilderna från platsen spreds snabbt på sociala medier och har väckt stor kritik bland oppositionen i Italien som ställer krav på att Giorgia Melonis regering ska agera.

ANNONS
|

Det var på söndagskvällen som hundratals personer samlades på gatan Acca Larentia. Det är samma plats där vänsterextremister dödade tre tonåringar som tillhörde Ung Front, Italienska sociala rörelsens ungdomsförbund. Flera högerextrema sympatisörer träffas varje år den 7 januari på samma plats där dådet ägde rum för 46 år sedan.

Under den kontroversiella minnesstunden sträckte hundratals deltagare upp sina armar för att göra romerska hälsningar och även ropade välkända fascistiska uttryck. Händelsen har väckt kritik bland flera partier i Italien, särskilt bland oppositionen, rapporterar The Guardian.

Efter att ett klipp från ceremonin spreds på sociala medier gick Elly Schlein, ledare för socialdemokratiska PD, ut och skrev på sitt Instagramkonto: ”Rom 7 januari 2024. Det liknar 1924”, vilket syftar på året då diktatorn Benito Mussolini kom till makten.

ANNONS

I samma inlägg skriver hon att högerextrema organisationer borde upplösas så att man följer den italienska grundlagen.

PD har också lämnat in en skriftlig fråga om händelsen till Italiens premiärminister Giorgia Meloni samt till Iandets justitieminister och inrikesminister, uppger Il Corriere della Sera. Partiet kräver svar om vad regeringen gör för att säkerställa att liknande händelser inte upprepas och att lagen följs.

Polisen utreder bilderna

”Detta är en oacceptabel skam för en europeisk demokrati”, säger centerledaren Carlo Calenda om bilderna från Acca Larentia, rapporterar Reuters.

Italiens utrikesminister, Antonio Tajani, sitter i Melonis regering för högerpartiet Forza Italia och har sagt att alla hyllningar av diktaturer måste fördömas.

Premiärministern Giorgia Meloni har dock inte än uttalat sig om de romerska hälsningarna i Rom på söndagen.

I sin ungdom var Giorgia Meloni med i Italienska sociala rörelsen (MSI), som grundades av anhängare till Benito Mussolini och som brukar beskrivas som ett postfascistiskt parti. Senare var hon med och startade partiet Fratelli d’Italia, Italiens bröder, som hon vann valet med 2022.

Italiensk polis går nu igenom bilder och klipp från träffen på söndagen och planerar att skicka sin utredning till åklagarmyndigheten i Rom, som ska avgöra vad nästa steg är.

ANNONS

LÄS MER:Giorgia Meloni lämnar sin partner efter sexistiska kommentarer

LÄS MER:Italiensk politiker stängs av efter nyårsdrama

LÄS MER:Så vill Italien stoppa Neapels "babygäng"

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS